TPM 2.0 olmadan Windows 11'e yükseltmek istiyorsanız, size bir iyi bir de kötü haberimiz var.
İyi haber şu ki , Windows 11'i TPM 2.0'ı desteklemeyen cihazlarda çalıştırmak mümkün, ancak kötü haber şu ki Microsoft buna şiddetle karşı çıkıyor. Şu an için Microsoft, TPM 2.0'a sahip olmayan bilgisayarların birkaç geçici çözüm kullanarak Windows 11'i çalıştırmasına izin veriyor, ancak şirketin ayağını indirip bu yeteneği hep birlikte durdurduğu bir zaman gelebilir.
Başlamadan önce, bu işlem yalnızca TPM 2.0'ı desteklemeyen ve bu nedenle Windows 11'e kolayca yükseltemeyen modern bir PC'ye sahip kişiler içindir.
Bizim göz atın indirmek ve Windows 11 yükleme PC değil çünkü TPM, o zaman bu rehber tam size göre Bağlanabiliyorsa Windows'u 11. çalıştırmak mümkün olup olmadığını kontrol edilmesiyle ilgili tavsiye için rehber.
Yüklemeye değer olup olmadığını öğrenmek için Windows 11 incelememize de göz attığınızdan emin olun .
TPM 2.0 açıkladı
Windows 11 duyurulmadan önce, pek çok kişi Güvenilir Platform Modülü'nün kısaltması olan TPM'yi gerçekten fark etmedi .
Kötü amaçlı yazılımların çalıştırılmasını önleyerek cihazınızı daha güvenli hale getirmek için tasarlanmış “güvenli bir kripto işlemcisi” olan birçok modern PC'de (veya işlemcilerinde yerleşik) bulunan fiziksel bir yongadır.
Oldukça kullanışlı bir özellik ve ihtiyacınız olduğunu bile bilmemeniz gereken bir özellik. Ancak Microsoft, Windows 11'in yalnızca TPM 2.0'a sahip cihazlarda çalışabileceği konusunda ısrar etti. Bu, oldukça güçlü ve yeni bilgisayarlara sahip birçok insanın, donanımlarının geri kalanının Windows 11'in minimum sistem gereksinimlerini karşılamasına rağmen Windows 11'e yükseltemediklerini bulmasına neden oldu .
Bazı kişiler BIOS'ları aracılığıyla TPM desteğini etkinleştirebilir veya hatta makinelerine yüklemek için bir TPM modülü satın alabilirken, Windows 11'i TPM desteği olmadan çalıştırmanın yolları vardır.
Windows 11'i TPM olmadan yükleyin
Windows 11'i TPM olmadan kurmak için, Windows 11 indirme sayfasına gidin ve ‘Windows 11 Kurulum Yardımcısı' bölümünün altındaki ‘Şimdi İndir'i tıklayın.
Bu, Windows 11 yükleyicisini indirecektir. Çalıştırdığınızda, “Bu bilgisayar Windows 11'i çalıştıramaz” mesajını alırsınız.
Bu olduğunda, Çalıştır iletişim kutusunu açmak için Windows Tuşuna ve R'ye basın. Yazın:
regedit
Return tuşuna basın, bu Kayıt Defteri Düzenleyicisini açacaktır. Bu, yalnızca ne yaptığını bilen kişiler tarafından kullanılması gereken güçlü bir araçtır, bu nedenle kendinize güvenmiyorsanız, bunu yapmanın başka bir yolunu atlayın.
Pencerenin üst kısmındaki metin kutusuna şunu yazın:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup
Klavyenizde Enter'a basın. Sol taraftaki menüde ‘Kurulum' seçeneğinin vurgulandığını görmelisiniz. Sağ tıklayın ve Yeni > Anahtar'ı seçin.
Yeni anahtarı ‘LabConfig' olarak adlandırın (tırnak işaretleri olmadan), ardından Enter'a basın.
Az önce yaptığınız LabConfig anahtarına sağ tıklayın ve Yeni > DWORD (32-bit) değerini seçin. ‘BypassTPMCheck' olarak adlandırın ve ‘Değer verisi'ni 1 olarak ayarlayın, ardından ‘Tamam'ı tıklayın.
BypassRAMCheck' ve ‘BypassSecureBootCheck' için de aynısını yapın ve bu anahtarların da ‘Değer verileri'nin 1 olarak ayarlandığından emin olun.
Ardından Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni kapatın ve Windows 11 yükleme aracına dönün. ‘Geri'yi tıklayın, ardından Windows 11'i yeniden yüklemeyi deneyin. Bu sefer işe yaramalı.
Bu biraz fazla karmaşık geliyorsa, kabaca aynı şeyi yapan bir komut dosyası deneyebilirsiniz – ancak otomatik olarak. Adı Universal MediaCreationTool wrapper ve Windows 11'i yüklemeye çalışmadan önce çalıştırmanız yeterli olsa da, bilgisayarınızda bir şeyleri değiştiren diğer kişilerin komut dosyalarını çalıştırma konusunda her zaman biraz dikkatli olmalısınız.
Windows 11'i TPM 2.0 olmadan çalıştırmalı mıyım?
Bu nedenle, Windows 11'i TPM olmadan çalıştırmak gerçekten mümkün – ama yapmalı mısınız? İyi bir PC'niz varsa, ancak Windows 11'e yükseltme yapamıyorsanız anlaşılır bir şekilde çok sinir bozucu olsa da, bu geçici çözümü yalnızca Windows 11 yükseltmesini zorlamak istediğinizden kesinlikle eminseniz denemelisiniz.
Başlangıç olarak, Microsoft'un Windows 11 için TPM 2.0'da ısrar etmesinin iyi bir nedeni olacaktır, bu nedenle bilgisayarınızda buna sahip değilse, bu güvenlik avantajlarını kaçıracaktır.
Microsoft ayrıca , desteklenmeyen bilgisayarların olası ‘hasarlarından' bahseden oldukça ciddi bir uyarı yayınladı .
Microsoft ayrıca şunları da not eder : “Bu uyumluluk veya diğer sorunlar nedeniyle cihazınız arızalanabilir. Bu sistem gereksinimlerini karşılamayan cihazların, güvenlik güncellemeleri dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere güncellemeleri almaları artık garanti edilmeyecektir.”
Bu nedenle, Windows 11'i TPM 2.0 olmadan çalıştırsanız bile, gelecekte güvenliğinizi riske atabilecek herhangi bir güncelleme almayacağınızı görebilirsiniz.
Bu durumda çoğu kişi için Windows 11 yükseltmesini TPM 2.0 olmayan bir bilgisayarda zorlamamanızı öneririz. Elbette sinir bozucu ama Microsoft, Windows 10'u güncellemeye ve iyileştirmeye devam edecek ve kendinizi veya bilgisayarınızı riske atmayacaksınız.