bilgisayarınızın derinliklerinde bios (Temel Giriş-Çıkış Sistemi) adı verilen bir sistem vardır. Anakartta bekler ve bilgisayarınızı açtığınızda her şeyi uyandırmaktan, temel tanılamayı çalıştırmaktan ve işletim sisteminizi başlatmaktan sorumludur.
Tipik olarak, BIOS, her şeyin çalışmasını sağlamak için perde arkasında işini yapmaktan mutluluk duyar. Bununla birlikte, bu yazılıma, diğer çeşitli kullanımların yanı sıra , yonga setinizin ayrıntılarını incelerken, çekirdek ayarlarını değiştirirken, güvenlik önlemleri oluştururken veya sorunları manuel olarak ararken yararlı olabilecek temel bir arabirim aracılığıyla erişmenin bir yolu vardır . BIOS'a erişmekle ilgileniyorsanız, size tam olarak ne yapacağınızı ve neden yararlı olabileceğini göstereceğiz.
BIOS'a karşı UEFI
Dalmadan önce BIOS ve UEFI arasındaki farktan bahsedelim. UEFI, Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi anlamına gelir. Bunu, sistemi güncellemek için oluşturulan BIOS'un daha gelişmiş bir sürümü olarak düşünün — BIOS onlarca yıldır piyasada ve sınırlarını açıkça gösteriyor. Bu yüzden günümüzün anakartları bunun yerine UEFI ile geliyor. BIOS ve UEFI arasında bir geçiş döneminde olduğumuz için, terimler bazen birbirinin yerine kullanılır, ancak bu durum işleri karıştırabilir. Kullanmakta olduğunuz herhangi bir yeni veya yeni bilgisayarın bir tür UEFI'ye sahip olduğunu varsayın.
Üretici özelliklerine bağlı olarak UEFI için bir dizi arabirim olduğunu da belirtmek önemlidir. Örneğin, Microsoft'un Surface bilgisayarları için UEFI burada.

Bu, bazı temel donanım ve güvenlik kontrolüne izin veren, ancak çok az başka bir şeye izin veren çok basit bir UEFI'dir. Bu, belirli sorunları çözmek için iyidir, ancak PC'niz üzerinde doğrudan kontrol söz konusu olduğunda çok sınırlıdır. Bunu, Rampage IV anakartı tarafından etkinleştirilen Asus' Republic of Gamers'dan bir UEFI ile karşılaştırın.

Gördüğünüz gibi, önemli ölçüde daha fazla yetenek içeren daha gelişmiş bir UEFI biçimidir. Aşağıda bunun hakkında daha fazla konuşuyoruz, ancak PC'nizi hız aşırtmak gibi belirli hedefleriniz olduğunda ne tür bir UEFI arayüzü ile çalıştığınızı kontrol etmek önemlidir. UEFI'ler ayrıca kullanılabilirliği geliştirmek için yeni bilgisayar modelleriyle güncellemeler alma eğilimindedir. ., çeşitli görünümlere yol açar.
Seçenek 1: BIOS tuş komutları
BIOS'a girmek için ilk seçeneğiniz, bilgisayarınızı açtıktan hemen sonra sağ tuşa basıp basılı tutmaktır. Soru, hangi tuşa basılacağıdır ve bu, anakart ve üreticiye göre değişebilir. Denenecek ortak anahtarlar şunlardır:
F2 : Bu, özellikle Samsung, Sony, Toshiba, Acer, Asus ve Dell gibi markalarda BIOS'a geçiş için en yaygın anahtardır.
F1 : Lenovo ve Sony de F1 tuşunu kullanabilir.
F3 : Bazı Sony bilgisayarlar bu anahtarı kullanır.
F10 : Bazı hp bilgisayarlar bu anahtarı kullanır.
F12 : Belirli Dell modelleri bu anahtarı kullanabilir.
Escape : HP modelleri bu tuşu kullanabilir.
Sil : Bu, msi, Asus veya Acer bilgisayarların kullanabileceği F2 anahtarına bir alternatiftir.
Sesi artırma : Bu, özellikle Surface aygıtları içindir ve klavyedeki sesi açmayı değil, fiziksel ses açma düğmesini ifade eder.
Seçenek 2: Windows başlangıç menüsü
Bir tuşa basmak sizin için çalışmıyorsa veya yazılım tabanlı bir yöntemi tercih ediyorsanız, Windows BIOS'a farklı bir yoldan girmenize izin verir. İşte yapmanız gerekenler.
Adım 1 : Windows arama çubuğunda “ayarları” arayın ve Ayarlar uygulamasını seçin .
Adım 2 : Güncelleme ve Güvenlik'i seçin .
Adım 3 : Kurtarma bölümünü seçin .

Adım 4 : Gelişmiş Başlangıç altında , Şimdi Yeniden Başlat'ı seçin .
Adım 5 : Bilgisayarınızın yeniden başlatılmasını ve yeni menüsünü açmasını bekleyin. Yeni menüde, Sorun Gider'i seçin .
Adım 6 : sorun giderme menüsünde Gelişmiş Seçenekler'i seçin .

Adım 7 : Şimdi, UEFI Firmware Ayarları'nı seçin ve başlamak için Yeniden Başlat'ı seçin . BIOS menünüz daha sonra açılmalıdır.
BIOS ne için kullanılır
BIOS arabirimi, yonga setine bağlı olarak biraz değişebilir ve bazı sürümler fare kontrollerini desteklemesine rağmen, genellikle klavyenizle gezilir. Kural olarak, tam olarak ne yaptığınızı bilmiyorsanız BIOS'ta hiçbir şeyi değiştirmeyin – bir hata yaparsanız bilgisayarınızı bozmak veya ayarları ciddi şekilde bozmak mümkündür. Ancak, kendi bilgisayarınızı kurarken veya CPU'nuzu hız aşırtırken kullanmak isteyebileceğiniz önyükleme talimatlarını ve diğer araçları değiştirmek için de kullanışlıdır . Buradaki bazı seçenekler şunları içerir:
hız aşırtma

Burada, aşırı ısınma veya hasar riskini azaltırken, bir PC'yi çok kolay bir şekilde overclock etmek için ASUS'un otomatik ayarlayıcısını kullanan gelişmiş bir UEFI menüsü görebilirsiniz. Bu özel sürüm, Gelişmiş Mod'a gidip ai Tweaker'ı seçerek bulunur . Eğer AI kendini overclock ve ayar belirli sınırlar önlemek için tercih ederse, böyle bir sistemi de basit geçmek için yapar Manuel ve ayarları değiştirmek ve hatta potansiyel overclock kurar için hız tahminler göz atın. AI hız aşırtmasını bu şekilde etkinleştirmek, Asus sisteminin sistemden öğrenmeye devam etmesine ve hız aşırtma sürecini gerektiği gibi iyileştirmesine veya korumasına da olanak tanır.
Gelişmiş önyükleme seçenekleri

Bu Asus UEFI menüsünde görebileceğiniz gibi, önyükleme sırası ve önyükleme önceliği seçeneklerini değiştirmek mümkündür. UEFI sürücülerine veya diğer belirli bileşenlere öncelik verildiğinden emin olmak istiyorsanız bu yararlı olabilir. Bu, önyükleme hızlarını optimize etmenize, bir depolama aygıtından yeni bir yapılandırma başlatmanıza ve daha pek çok şeye yardımcı olabilir.
Sıcaklık ve fan izleme

Bu Asus UEFI'nin CPU/Bellek bölümü, kolay izleme için mevcut işlemci sıcaklığını sürekli olarak gösterebilir. Soğutma işleminin daha doğrudan kontrolünü almak istiyorsanız, bir kısayol menüsü açmak için F3'ü seçebilir ve ardından FAN Kontrolleri'ne gidebilirsiniz .

Fan seçenekleri, fanların bilgisayar etkinliğine nasıl tepki vereceğini kontrol etmek için limitleri artırma ve düşürme gibi şeyleri kontrol etmenizi sağlar. Çok verimli soğutma sistemlerinde, fan gürültüsünü azaltmaya yardımcı olmak için bu limitleri bile ayarlayabilirsiniz.
Son eklenen bileşenleri izleme

Bu UEFI'de Gelişmiş Mod'a girerseniz ve Extreme Tweaker/GPU.DIMM Post bölümünü kullanırsanız, neyin algılandığını ve neyin doğru çalıştığını görmek için bağlı tüm grafik kartları ve bellek modülleriyle ilgili bilgileri hemen görebilirsiniz. Bu, yeni bileşenlerle bir bilgisayar oluştururken, birden fazla GPU kullanırken veya ek depolama alanıyla yükseltme yaparken, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bir bakışta görebileceğiniz için kullanışlıdır.
En son ne yaptığını hatırlamak

Daha gelişmiş BIOS özelliklerini keşfederken işinize yarayabilecek son bir küçük numara: Ayarlarınızda ince ayar yapıyorsanız ve en son ne yaptığınızı hatırlamakta zorlanıyorsanız , Gelişmiş Mod'daki Extreme Tweaker bölümüne gidin ve Son Değiştirme düğmesi. Bu, yaptığınız son birkaç değişikliğin günlüğünü getirecektir. Günlük ayrıca, iki kez kontrol edebilmeniz için mevcut değişiklikleri kaydetmeden önce de görünecektir.