İşletim sistemi, bilgisayardaki tüm donanımı ve diğer yazılımları yöneten birincil yazılımdır. “İşletim sistemi” olarak da bilinen işletim sistemi, bilgisayarın donanımı ile arayüz oluşturur ve uygulamaların kullanabileceği hizmetler sunar.
İşletim Sistemi Ne Yapar?
Bir işletim sistemi, her şeyi bir arada tutan bir cihazdaki temel yazılım setidir. İşletim sistemleri aygıtın donanımı ile iletişim kurar. Klavyenizden ve farelerinizden Wi-Fi radyosuna, depolama aygıtlarına ve ekrana kadar her şeyi hallediyorlar. Başka bir deyişle, bir işletim sistemi giriş ve çıkış aygıtlarını işler. İşletim sistemleri, aygıtlarıyla iletişim kurmak için donanım yaratıcıları tarafından yazılan aygıt sürücülerini kullanır.
İşletim sistemleri ayrıca , geliştiricilerin işletim sisteminde çalışan programları yazmak için kullanabilecekleri ortak sistem hizmetleri, kütüphaneler ve uygulama programlama arabirimleri (API) gibi birçok yazılım içerir .
İşletim sistemi, donanım sürücülerini ikisi arasında arabirim olarak kullanarak çalıştırdığınız uygulamalar ile donanım arasında yer alır. Örneğin, bir uygulama bir şey yazdırmak istediğinde, bu görevi işletim sistemine verir. İşletim sistemi, doğru sinyalleri göndermek için yazıcının sürücülerini kullanarak talimatları yazıcıya gönderir. Yazdırılan uygulamanın, hangi yazıcıya sahip olduğunuzu önemsemesi veya nasıl çalıştığını anlaması gerekmez. İşletim sistemi ayrıntıları işler.
İşletim sistemi ayrıca çoklu görevleri yürütür ve donanım kaynaklarını birden fazla çalışan program arasında paylaştırır. İşletim sistemi hangi işlemlerin çalışacağını kontrol eder ve birden fazla işlemciye veya çekirdeğe sahip bir bilgisayarınız varsa bunları farklı işlemciler arasında ayırır ve birden çok işlemin paralel çalışmasına izin verir. Ayrıca, çalışan uygulamalar arasında bellek ayırarak sistemin dahili belleğini yönetir.
İşletim sistemi, şovu çalıştıran büyük bir yazılım parçasıdır ve diğer her şeyden sorumludur. Örneğin, işletim sistemi bu programların erişebileceği dosyaları ve diğer kaynakları da denetler.
Çoğu yazılım uygulaması, işletim sisteminin çok fazla kaldırma yapmasını sağlayan işletim sistemleri için yazılmıştır. Örneğin, Minecraft'ı çalıştırdığınızda, onu bir işletim sisteminde çalıştırırsınız. Minecraft'ın her farklı donanım bileşeninin nasıl çalıştığını tam olarak bilmek zorunda değildir. Minecraft çeşitli işletim sistemi işlevleri kullanır ve işletim sistemi bunları düşük düzeyli donanım yönergelerine dönüştürür. Bu, Minecraft'ın geliştiricilerini – ve bir işletim sisteminde çalışan diğer tüm programları – çok fazla sorundan kurtarır.
Mobil İşletim Sistemleri
“Bilgisayarlar” işletim sistemlerini çalıştırdığımızı söylediğimizde, sadece geleneksel masaüstü bilgisayarları ve dizüstü bilgisayarları kastetmiyoruz. akıllı telefonunuz, tabletler, akıllı TV'ler, oyun konsolları, akıllı saatler ve Wi-Fi yönlendiriciler gibi bir bilgisayardır. Bir Amazon echo veya Google Ana işletim sistemi çalıştıran bir bilgisayar cihazıdır.
Bilinen masaüstü işletim sistemleri arasında microsoft Windows, Apple macOS, Google'ın Chrome OS ve Linux bulunur. Baskın akıllı telefon işletim sistemleri Apple'ın iOS ve Google'ın Android'i.
Wi-Fi yönlendiriciniz gibi diğer aygıtlar “tümleşik işletim sistemleri” çalıştırabilir. Bunlar, tipik olarak tek bir görev için tasarlanmış, örneğin bir Wi-Fi yönlendirici çalıştırmak, GPS sağlamak gibi, tipik bir işletim sisteminden daha az işlevi olan özel işletim sistemleridir. navigasyon veya ATM işletimi.
İşletim Sistemleri Biter ve Programlar Nereden Başlar?
İşletim sistemleri ayrıca, insanların cihazla arabirim oluşturmasına olanak tanıyan bir kullanıcı arayüzü de dahil olmak üzere başka yazılımlar da içerir. Bu, bir PC'de bir masaüstü arayüzü, bir telefonda dokunmatik ekran arayüzü veya bir dijital yardımcı cihazda bir ses arayüzü olabilir.
Bir işletim sistemi, birçok farklı uygulama ve işlemden oluşan büyük bir yazılım parçasıdır. Bir işletim sistemi ile bir program arasındaki çizgi bazen biraz bulanık olabilir. Bir işletim sisteminin kesin ve resmi bir tanımı yoktur.
Örneğin, Windows'da, Dosya Gezgini (veya Windows Gezgini) uygulaması hem Windows işletim sisteminin önemli bir parçasıdır – hatta masaüstü arayüzünüzü çizmeyi bile yönetir hem de o işletim sisteminde çalışan bir uygulamadır.
İşletim Sisteminin Çekirdeği
Düşük düzeyde, “çekirdek” işletim sisteminizin kalbindeki temel bilgisayar programıdır. Bu tek program, işletim sisteminiz başlatıldığında yüklenen ilk şeylerden biridir. Bellek ayırmayı, yazılım işlevlerini bilgisayarınızın CPU'suna yönelik talimatlara dönüştürmeyi ve donanım aygıtlarından gelen girdi ve çıktıları ele almayı ele alır. Çekirdek, bilgisayardaki diğer yazılımlar tarafından kurcalanmasını önlemek için genellikle yalıtılmış bir alanda çalıştırılır. İşletim sistemi çekirdeği çok önemlidir, ancak işletim sisteminin yalnızca bir parçasıdır.
Buradaki çizgiler de biraz bulanık olabilir. Örneğin, Linux sadece bir çekirdek. Ancak, Linux hala işletim sistemi olarak adlandırılmaktadır. Android işletim sistemi olarak da bilinir ve Linux çekirdeği etrafında inşa edilmiştir . Ubuntu gibi Linux dağıtımları Linux çekirdeğini alır ve çevresine ek yazılım ekler . Bunlara işletim sistemleri de denir.