Bu yazı 2020 yılı için geçerli en hızlı dns adresleri üzerine olacaktır. Türkiye'de yaşayan internet kullanıcıları ardı arkası kesilmeyen yasaklamalar ile özgürce sörf yapabilmenin tadını çıkaramıyor. Hatta belirli zaman aralıklarında Twitter, Instagram, Wikipedia ve youtube gibi ünlü sosyal paylaşım sitelerine bile erişim yasağı geliyor. Hâliyle bu sansür ve engellemeleri aşmak isteyenlerin yardımına DNS ve vpn Servisleri koşuyor. Bizler de bu arayışınızı sonlandırmak için burada bulunuyoruz.
DNS Nedir – Ne işe Yarar? DNS, “Domain Name System” kelime grubunun baş harflerinden oluşur ve Türkçesi itibari ile “Alan Adı Sistemi” anlamına gelir. web sitelerinin, IP (Internet Protokolü) ismi verilen adresleri ile www.site-adresi.com şeklindeki alan adları arasındaki ilişkiyi kurup ziyaretçilerin sunucuya, siteye bağlanmasına olanak sağlar. Bir nevi köprü görevi görüp yönlendirmeyi gerçekleştirir diyebiliriz.
Superonline, TTnet, türknet ve uydunet internet sağlayıcısı firmaların kendine ait otomatik dns'leri için yorum bölümüne bakınız.
En Hızlı Güncel DNS-ler (2020 Yeni!)
1. Level3 DNS
Listenin başında birinci sırada tartışmasız en kaliteli – sağlam dns sunucusu olan Level3 bulunuyor. Çeşitli araştırmalar ve yapılan anketler sonucunda level3 (209.244.0.3, 209.244.0.4) en hızlı dns çözümlemesi olarak işaretlenmiştir. Ne kadar İsviçreli bilim adamları tarafından test edilmemiş olsa da.. (Lokasyon & Sunucu Merkezi : Diamond Bar, California, USA)
2. OpenDNS
En sık kullanılan güvenilir, ücretsiz dns numaralarından bir tanesidir. OpenDns, (208.67.222.222, 208.67.220.220) Web filtreleme ve güvenlik duvarı özelliğine sahip premium bir dns sağlayıcısıdır. (Lokasyon & Sunucu Merkezi : San Antonio, Texas, USA)
3. Google DNS
Birçok kişinin ezbere bildiği Google arama motoruna ait bu aktif dns'leri (8.8.8.8, 8.8.4.4) ev kullanıcıları hemen kullanmaya başlayabilir. Aynı zamanda IPv6 protokolünü destekler.
2001:4860:4860::8888
2001:4860:4860::8844
Listenin Devamı için TABLO TOP10 (~Sıralama önemlidir!)
Internet Servis Sağlayıcınız (ISS) tarafından sağlanan DNS sunucuları çok yavaş mı? Çevrimiçi güvenlik konusunda endişeli misiniz? Ya da belki çocuklarınızı uygunsuz web sitelerinden korumak mı istiyorsunuz? Nedeni ne olursa olsun, bilgisayarınızın DNS sunucularını Cloudflare, Google veya OpenDNS tarafından sağlanan genel DNS sunucuları gibi yeni bir şeye değiştirmek yardımcı olabilir. Windows 10'da DNS sunucularını ayarlamanın üç yolu şunlardır:
NOT: DNS'nin ne olduğunu bilmiyorsanız okuyun: DNS nedir? Windows'ta DNS ayarlarımı nasıl görebilirim? . Ayrıca, genel DNS sunucularının neden ISS'niz (İnternet Servis Sağlayıcısı) tarafından sağlananlardan daha iyi olabileceğini anlamak istiyorsanız, aşağıdakileri okuyun: neden üçüncü taraf genel DNS sunucularını kullanmanız gerekir .
Yöntem 1. DNS sunucularını Ayarlar uygulamasından değiştirme
Windows 10'un son bir sürümünü kullanıyorsanız, Ayarlar uygulamasından ağ bağlantınız için kolayca yeni DNS sunucuları ayarlayabilirsiniz . Ayarları açarak başlayın : Başlat Menüsünden düğmesine tıklayın veya dokunun veya aynı anda klavyenizdeki Windows + I tuşlarına basın . Ardından Ağ ve İnternet'e gidin .
Ayarların Ağ ve İnternet kategorisi
Ethernet bağlantınız tarafından kullanılan DNS sunucularını değiştirmek istiyorsanız, pencerenin sol tarafında Ethernet'e tıklayın veya dokunun . Kablosuz bağlantınız tarafından kullanılan DNS sunucularını değiştirmek istiyorsanız, wi-fi'ye tıklayın veya dokunun .
Wi-Fi ağ bağlantısı
Pencerenin sağ tarafında, kablolu veya kablosuz bağlantı kullansanız da, ağ bağlantınızın adına tıklayın veya dokunun.
Ağ bağlantısı ayarlarını açma
Ağ bağlantısı ayrıntıları sayfasında, IP ayarları bölümünü bulana kadar kaydırın ve ardından Düzenle düğmesine tıklayın veya dokunun . Buradaki tek kişi, bu yüzden onu kaçıramazsın.
Bir ağ bağlantısının IP ayarlarını düzenlemeyi seçme
Ayarlar uygulaması adı verilen bir iletişim kutusu açar “Düzenleme IP ayarları”. İçinde, Manuel'i seçin ve IPv4 anahtarını açın.
IP ayarları Manuel olarak ayarlanmıştır ve IPv4 anahtarı açıktır
Ardından, Tercih edilen DNS ve Alternatif DNS alanlarına ulaşıncaya kadar aşağı kaydırın . Burası, ağ bağlantınız için kullanmak istediğiniz iki DNS sunucusunu belirtebileceğiniz yerdir. In Tercih Edilen DNS alanına yazın IP adresini kullanmak istediğiniz DNS sunucusunun ve, eğer istersen, bir yedekleme seçeneğini yazın Diğer DNS alanında. Bir sonraki ekran görüntüsünde Cloudflare'nin genel DNS sunucularını kullanmayı seçtiğimizi görebilirsiniz.
Tercih Edilen DNS ve Alternatif DNS sunucuları
İşiniz bittiğinde, Kaydet düğmesine basın ve işletim sisteminin değişikliklerinizi uygulayabilmesi için Windows 10 bilgisayarınızı veya cihazınızı yeniden başlatın.
DNS sunucuları için yeni ayarları kaydetme
Windows 10 yeniden başlatıldıktan sonra, yönlendiriciniz veya ISS'niz (Internet Servis Sağlayıcısı) tarafından sağlanan varsayılanlar yerine, ayarladığınız DNS sunucularını kullanmalıdır.
Yöntem 2. DNS sunucularını Denetim Masası'ndaki Ağ Bağlantıları'ndan değiştirin
Windows 10 ayrıca bir ağ bağlantısı tarafından kullanılan DNS sunucularını Denetim Masası'ndaki Ağ Bağlantıları bölümünden değiştirmenize olanak tanır . Almak için Ağ Bağlantıları , Denetim Masası'nı açın , için yönünü belirlemesine Ağ ve Internet , erişim Ağ ve Paylaşım Merkezi ve tıklayabilir veya musluk değiştirme adaptörü ayarlarından penceresinin sol tarafında.
Ağ ve Paylaşım Merkezi'nden bağdaştırıcı ayarlarını değiştir bağlantısı
Alternatif olarak, Ayarlar uygulamasını açabilir, Ağ ve İnternet'e gidebilir , pencerenin sol tarafındaki Durum'u seçebilir ve ardından sağ tarafındaki Adaptör seçeneklerini değiştir üzerine tıklayabilir veya üzerine dokunabilirsiniz .
Ağ ve İnternet'teki Durum sayfasından Adaptör seçeneklerini değiştir düğmesi
Her iki durumda da , bir sonraki ekran görüntüsüne benzeyen Ağ Bağlantıları adlı pencereye gitmelisiniz. Windows 10 bilgisayarınızda yüklü olan tüm ağ bağdaştırıcılarını listelersiniz. İnternete bağlanmak için kullandığınız ağ adaptörünü bulun. Ardından, sağ tıklayın veya üzerine uzun dokunun. İçerik menüsünde Özellikler'e tıklayın veya dokunun .
Ağ bağdaştırıcısının sağ tıklama menüsünden Özellikler seçeneği
Windows 10 , bu ağ bağdaştırıcısının Özellikler penceresini açar . Ağ sekmesinde olduğunuzdan emin olun ve ağ bağlantısı tarafından kullanılan öğeler listesinden “Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP / IPv4)” seçeneğini seçin . Ardından, listenin altında bulunan Özellikler düğmesine tıklayın veya dokunun .
Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP / IPv4) Özelliklerini Açma
Dibine doğru “Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP / IPv4) Özellikleri” penceresinde, varsayılan olarak, ağ bağlantısı olduğunu söylüyor, bir ayar var “otomatik olarak [s] DNS sunucusu adresini edinin.” Ağ bağdaştırıcınız tarafından kullanılan DNS sunucularını değiştirmek istiyorsanız, “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini işaretleyin ve Windows 10 PC'nizin kullanmasını istediğiniz DNS sunucularının IP adreslerini girin.
Yeni DNS sunucuları ayarlama
Tamam düğmesine basın ve bu işlem boyunca açtığınız tüm pencereleri kapatın. Ardından, değişiklikleri uygulayabilmek ve ayarladığınız yeni DNS sunucularını kullanmaya başlamak için Windows 10 bilgisayarınızı veya cihazınızı yeniden başlatın.
Yöntem 3. DNS sunucularını Komut İstemi veya PowerShell'den değiştirme
Bazı insanlar grafik arayüzlere komut satırı ortamlarını tercih eder. Bunlardan biriyseniz, internet bağlantınız tarafından kullanılan DNS sunucularını Komut İstemi'nden veya PowerShell'den de değiştirebileceğinizi bilin . Bunun için önce tercih ettiğiniz yöneticiyi açın .
Çalıştırmanız gereken ilk komutlar netsh ( Enter tuşuna basın ) ve sonra arabirim gösterisi arabirimidir ( Enter tuşuna basın ). Bu, Windows 10 PC'nizde etkinleştirilen tüm ağ bağlantılarını gösterir.
PowerShell'de netsh çalıştırma
DNS sunucularını değiştirmek istediğiniz ağ bağlantısına dikkat edin: büyük olasılıkla Bağlı olanıdır .
Ağ bağlantılarını görmek için interface show interface komutunu çalıştırma
Daha sonra, aşağıdaki komutu yazın: interface ip dnsservers “Ağ Bağlantısı” statik [DNS sunucusu IP adresi] , “Ağ Bağlantısı” ağ adaptörünün adı ve bir [DNS sunucusu IP adresi] DNS sunucusunun IP adresi olan kullanmak istersiniz. Örneğin, Wi-Fi ağ bağlantımız için Cloudflare'den IP adresi 1.1.1.1 olan bir DNS sunucusu ayarlamak istedik. Bunu yapmak için, IP set dnsservers “Wi-Fi” statik 1.1.1.1 arayüzü yazmak zorunda kaldı .
Yeni bir DNS sunucusu ayarlamak için ip set dnsservers komutunu çalıştırma
Klavyenizdeki Enter tuşuna bastığınızda yeni DNS sunucusu hemen ayarlanır.
DNS sunucularınızı değiştirdiniz mi?
Gördüğünüz gibi, Windows 10 PC'niz tarafından kullanılan DNS sunucularını değiştirmek o kadar karmaşık değil. ISS'niz tarafından sağlanan DNS sunucuları çok yavaş olduğu için ya da güvenliğinizi artırmak istediğiniz için, şimdi geçişi nasıl yapacağınızı biliyorsunuz. Sorularınız varsa veya eğiticimize ekleyeceğiniz bir şey varsa, aşağıya yorum bırakmaktan çekinmeyin.
2 Comments
Türksat Uydunet’in dns adreslerine https://www.kablonet.net adresinde blog sayfasından ulaşabilirsiniz.
https://www.superkablonet.com sitesinde bulamamıştık. Teşekkürler