İster Türkiye'de yaşayın isterseniz bir ziyaret planlıyor olun, siyasal ortamın, internete güvenli ve serbest bir şekilde erişebilmenizi nasıl etkileyeceğini – ve nasıl güvende kalınacağını, bilmek önemlidir. 2010'dan beri, internet özgürlüğü, ülkede istikrarlı bir şekilde düşmektedir.
Türkiye'de interneti kullanmanın tek güvenli yolu anonim olarak kullanmaktır ve anonim olarak gezinmek için yüksek kalitede VPN kullanmaktan daha kolay bir yol yoktur.
İyi bir VPN, içerikteki hem hükümet hem de coğrafik bloklardan kurtulmayı kolaylaştırır. Uzmanlarımız, sizi hükümet ajanlarından tamamen gizleyerek en iyi küresel içerik erişimini sağlayanı bulmak için Türkiye'deki en çok puan alan VPNleri test etti.
Türkiye için en iyi VPNler – Hızlı Liste
Hükümet, internet servis sağlayıcılarından (ISPs) VPN veya diğer gerçek kimliğini saklama hizmeti kullanan herkesi engellemelerini istediğinden, VPNler, 2016'dan beri Türkiye'de kısıtlanmıştır.
Bu aslında VPNlerin ülkede yasaklandığı anlamına gelir ama uygulama, tamamen karartmaktan çok kedi-fare oyunudur. En iyi VPN hizmetleri, engellenir engellenmez hızla geçici çözüm bulmuşlardır. Bunlar, bunu en iyi yapan tedarikçilerdir.
- NordVPN
nordvpn, birinci sınıf güvenliği, çok yüksek hızlar ve pazardaki en büyük sunucu ağlarından birisi ile birleştirir. Türkiye'de iç rahatlığı için NordVPN, muhteşem bir seçimdir. - ExpressVPN
Eğer yayın izleme veya torrentleme için çok yüksek hızlar istiyorsanız, ExpressVPN, ideal bir seçimdir. Aynı zamanda yüksek kaliteli VPN'den beklenebilecek askeri sınıf şifreleme ve gizlilik ve güvenlik tedbirleri sunar. - Surfshark
Surfshark, yüksek güvenlik standartları olan seçkin bir VPN'dir. - Hide.me
Hide.me, özellikle Türkiye'deki kullanıcılar için yedekleme sunucularıyla güçlü bir VPNdir. Ayrıca 2GB limitli ücretsiz sürüm sunar, böylece hizmeti kolayca deneyebilirsiniz. - PrivateVPN
Eğer VPNe yeniyseniz, PrivateVPN idealdir, çünkü uzaktan yükleme yardımı sağlar. Aynı zamanda askeri sınıf şifreleme ve etkileyici hızlar sunar. - HMA
HMA, sizi otomatik olarak konuşma özgürlüğü ile en yakın ülkedeki en güçlü sunucuya bağlayan benzersiz bir Freedom Mode sunar.
Niçin Türkiye'de bir VPN Kullanmanız Gerekir
Geçmişte nispeten özgür bir interneti olan Türkiye'de, şimdi katı sansür kanunları, ağ daraltma ve internet sitelerini filtreleme bulunmaktadır.
Sosyal medya ağları ve haber siteleri sıkça engellenir veya bozulur. İslam'ı eleştiren makaleler ve “müstehcenlik” (LGBT – Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender – içerik ve başlıklarında seksüellik sayılabilecek kelimelere sahip her internet sitesi dahil) dahil içerik etkin bir şekilde sansürlenir.
Son birkaç yılda, hükümet yasaklamalarına muhalif sesler, daha sık ve şiddetli çıkmaya başladı. Eğer hükümete karşı kampanya yapmaktan veya yasaklanmış sitelere erişmekten şüpheliyseniz, işinizi kaybedebilir, siyasi tacize uğrayabilir veya hapse bile girebilirsiniz.
Dahası, son zamanlardaki terörist saldırıların uyanmasıyla yasamaya ilişkin yeni bir ortam, hükümet kurumlarına çok çeşitli internet gözetim güçleri vermiştir.
Uluslararası gözlemci Freedom House'un raporladığı 2017 Freedom of the Net, sansürleme ve hükümet izlemesinden dolayı Türkiye'nin internet durumunu “Serbest Değil” olarak sınıflandırdı.
Gazeteciler, aktivistler ve politik muhalefet liderleri, uzaklaştırma, iş kaybı, tutuklama ve mala el koymaya tahammül etmektedir. Hatta hiçbir zaman politik içeriğe erişmeseniz bile, hükümet yaptırımlı içerik kısıtlamalarından kurtulmaya çalışmak, sert sonuçlar doğurabilir.
Bu durum, 2010'dan beri aşağıya doğru gitmektedir. Engellemelerin ve kısıtlamaların ağırlığı, protestolar veya seçimler gibi başlıca ulusal olaylarla birlikte ani politik veya sosyal değişiklik ile uyuşma eğilimindedir.
Örneğin, İstanbul Gezi Parkı'nın planlanmış kentsel gelişimi üzerinden yapılan protestodan çıkan 2013'teki Gezi Park'ı protestoları, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve laiklik karşıtı kanunlar sorunları üzerinden çok sayıdaki şehir protestoları patlak verdi.
5,000'e yakın kişi tutuklandı ve protesto internete yayıldı, hükümet sosyal medyaya ve yabancı haber medyasının olaylara erişimini kısıtladı.
Başkan Recep Tayip Erdoğan, sosyal medyayı, protestolardaki sözde rolü için “tehlike” olarak adlandırdı. Kısıtlamalar, daha sonra yumuşatılsa da devam eden yıllar, çok sayıda Türk laik ve muhalif haber sitelerinin kapandığını gördü.
2016'daki darbe girişiminden sonra bilgiye erişimin durumu tekrar ağırlaştı. Gazetelere baskınlar, toplu işten çıkarmalar ve herhangi bir kişinin gözaltına alınması kalkışmayı bozanlara sempatik görünmesi, Facebook ve twitter Periscope gibi hizmetlerin engellemesini beraberinde getirdi.
ISPler, hükümetin baskısıyla VPNleri ve Tor gibi anonim ağları yasakladı ve 2017'de, Wikipedia engellendi. 2018 Başkanlık seçimleri sırasında, sosyal medya ağları tekrar sansürlendi.
Yazıyı yazarken, Türkiye içinden problemiz olarak soayal medyaya ve Wikipedia'ya erişebildik. Buna rağmen, Türkiye'deki hassas yapıdan ve bilgiye erişim ve sansürdeki geniş ve kapsamlı kanunlardan dolayı, durumlar her an değişebilir.
Türkiye için bir VPN'de Neye Bakmalısınız
Türkiye'de internet izleme ve sansür sorunlarının yurt içinde yerleşikler ve ziyaretçiler için benzer olası sonuçları vardır.
Eğer bir turistseniz, ziyaretinizde önemli sitelerinize erişimde sorun yaşayabilirsiniz. Eğer Türkiye'de iş yapıyorsanız veya ülkeye sık sık ziyaret edenseniz, hem erişememe ve hem de gizlilik tehditleri hakkında endişelenmeniz gerekir.
2007'de yürürlüğe girmiş ve 2014'de genişletilmiş kanunlar, hükümet kurumlarına geniş kapsamlı izleme gücün verir. Eğer bir Türk vatandaşıysanız, çevrimiçi faaliyetleriniz, izlenebilir ve hatta size karşı yasal işlemlerde gerekçe olarak kullanılabilir.
Bunun anlamı, Türkiye'deyken kimliğinizi ve gerçek konumunuzu maskelemek için ve trafiğinizi kriptolamak için güvenli bir VPN'e ihtiyacınız vardır, böylece internet sitenize serbestçe erişebilirsiniz.
Türkiye'de VPN Kullanma Konusunda Neler Bilmelisiniz
Türkiye'de VPN kullanımı, yoğun bir şekilde kısıtlandığından, eğer bir ziyaret planlıyorsanız, ülkeye girmeden önce bir VPN hizmetine abone olmanızı ve uygulamayı yüklemenizi şiddetle öneririz.
Şifreleme gücü ve acil anahtar gibi güvenlik özellikleri, Türkiye'de kullanmak için bir VPN seçerken, öncelikli endişeleriniz olmalıdır. Aynı zamanda, hızlı bağlantılar, büyük bir ağ ve Türkiye içinde sunuculara erişmeyi arayın böylece yüksek hızla yerel içeriğe güvenli ulaşabilirsiniz.
Bunlar, Türkiye için En İyi VPNlerdir & İşte Bu Yüzden
1. NordVPN
Sektör lideri güvenlik tedbirleri, yüksek hızlar, 7/24 müşteri desteği ve yüksek kalitedeki her VPN'in en büyük sunucu ağının (Türkiye'deki 13 sunucu dahil) birleşimi ile NordVPN, iyi nedenlerden dolayı bizim en çok puan alan VPNimizdir.
NordVPN'in çapraz-platform uygulamalarının, kurulumu kolaydır ve yeni başlayanlar için faydalı yeni bir özellik başlattığınızda bir sunucu önereceklerdir. Ama, aynı zamanda daha fazla kontrol isteyen deneyimli VPN kullanıcıları için Double VPN ve TorVPN bağlantıları dahil bir çok seçenek sunar.
Eğer Türkiye'deki sansürü atlatmak ve isimsiz olarak dolaşmak isterseniz, NordVPN'in sunduğu güvenlik protokollerini yenmek zordur. Askeri sınıf şifreleme kullanır, gömülü bir acil anahtarı vardır ve katı kayıt tutmama politikasını takip eder.
NordVPN 30-gün para iade garantisi sunar, böylece Türkiye'deyken hizmeti deneyebilirsiniz ve beklentilerinizi karşılamasından dolayı beğenmeme durumunda geri ödeme isteyebilirsiniz. Hem hizmet hem de müşteri desteğinin her ikisinin de türkçe'si vardır.
2. ExpressVPN
ExpressVPN, bugünlerde tek kelimeyle piyasadaki en iyi VPNlerden biridir. Hem uzman ve hem de anonim eleştirmenler, niye hiçbir zaman başka bir VPN kullanmadıklarının sebepleri olarak kullanıcı dostu uygulamalarını ve ışık hızında bağlantı hızlarını işaret ederler.
ExpressVPN, 2016 yılında Türkiye'de hedefteki VPNlerden biriyken, Türk ISPlerinin VPN engellemesini zekice atlatmasından dolayı geliştiriciler hasret kaldı. Test sırasında, Türkiye içinden erişimde bir sorun yaşamadık.
ExpressVPN, eğer ileri düzeyde bir kullanıcı iseniz kişiselleştirebileceğiniz askeri sınıf şifreleme ve bir dizi tünelleme protokolleri dahil etkileyici güvenlik özellikleriyle övünür. Eğer değilseniz, uygulama, ihtiyaçlarınız için en hızlı ve en güvenli protokolü otomatik olarak seçecektir.
ExpressVPN'in açık gizlilik protokolleri vardır ve teknolojiyi ve hizmeti geliştirmek için standart uygulama olan kullanım verisini toplarken, kullanıcının işlem kayıtlarını tutmaz ve İngiliz Virgin adalarındaki üssünün anlamı, 5/9/14-Göz ittifakının yetki sınırının dışındadır.
ExpressVPN, mobil kullanıcılar için 7-gün deneme ve soru sorulmadan geri ödeme politikasıyla 30-gün garanti sunar. Ağı, Türkiye'de yüksek-kapasitede, çok hızlı bir sunucu içerir. Tedarikçinin üstün 7/24 müşteri hizmeti, Türkçe desteği içerir.
3. Surfshark
Surfshark, Türkiye dahil 50 ülkede yüksek hızlı sunuculara sahiptir.
Bağlantınızı korumak ve anonim hale getirmek için askeri düzeyde şifreleme ve sıkı günlük tutmama politikası dahil gelişmiş güvenlik önlemleri kullanır.
Bu, tarama etkinliklerinizin her zaman gizli kalacağı anlamına gelir. Surfshark ile aynı zamanda sansürlü ve coğrafi olarak engellenmiş internet sitelerine de erişebilirsiniz.
Surfshark tüm büyük platformlar ile uyumludur. Uygulamasının özellikleri arasında cihazınızı korumak için yerleşik reklam, izleyici ve kötü amaçlı yazılım engelleyici vardır. Tüm bunları görünce kullanıcıların Surfshark'ı neden sevdiğini anlamak zor değil.
30 gün para iade garantisi ve 7 günlük ücretsiz deneme süresi ile Android cihazlarda risksiz olarak deneyebilirsiniz.
4. PrivateVPN
PrivateVPN hakkında gerçekten beğendiğimiz özelliklerinden biri, TeamViewer üzerinden yeni kullanıcılara sunduğu uzaktan yardımdır. Uygulamalar kadar basit olan yükleme ve kullanmaktır, eğer VPN dünyasına yeni iseniz, belki özelliğe hiç ihtiyacınız olmayacak ama olduğunu bilmek büyük bir rahatlıktır.
PrivateVPN, aynı zamanda AES-256 ile askeri sınıf, 2048-bit şifreleme sunar ve kullanıcı kayıtları tutmaz, böylece Türkiye'de güvenli, anonim olarak tarama yapmak için muhteşem bir seçenektir. Bir abonelikle aynı anda 6 cihaz bağlayabilirsiniz ve bağlantı hızları etkileyicidir.
Private VPN'in sunucu ağı, Türkiye için en iyi üç VPNimizden önemli ölçüde küçüktür ama testimiz sırasında güzel bir şekilde gerçekleştirdiğimiz bir Türk sunucusudur. Tedarikçi, 7-gün ücretsiz deneme ve 30-gün para iade garantisi sunar.
Bu VPN'in giderek gelişen hizmetinden sürekli olarak etkilendik ama bunun için söze gerek yok. Kullanıcılar, PrivateVPN hakkında ne söylediğini görmek için kapsamlı görüşler derlemesini kontrol edin.
5. HMA
HMA, Türkiye'de çevrimiçi faaliyetlerinizi güvende tütmek için askeri sınıf şifreleme ve bir güvenlik protokolleri aralığı kullanır ama bunları gerçekten ayıran şey, uygulamaya yerleştirilmiş önceden belirlenmiş bağlantı yöntemlerinin seçilmesidir.
Sizi mevcut sunucuya en hızlı şekilde bağlayacak Instant Mode, sunucunuzu seçme kontrolü veren Location Mode ve serbest konuşma ile ülkedeki en yakın sunucuya bağlayan freedom Mode arasında seçim yapabilirsiniz.
Türkiye'de ilk defa çevrimiçi çalışacaksanız HMA'nın freedom Modunu şiddetle öneririz.
HMA, bazı bağlantı kayıtlarını tutar. Buna rağmen, çevrimiçi faaliyetleriniz hakkında bilgi kaydedilmez ve hata belirleme amaçları için tutulan veri hiçbir zaman konumunuzu takip etmek için kullanılmaz.
Ağı, 190'dan fazla ülkeyi kapsadığından, başka hiçbir VPN, HMA ile boy ölçüşemez. Orta doğu ağı, Türkiye'de 9 sunucuyu içerir.
HMA, aboneliklerde 30-gün para iade garantisi ile birlikte, hizmetlerinin 7-gün ücretsiz denemesini sunar.
6. Hide.me
Eğer, bir abonelik için para ödemeden önce bir VPN denemek istiyorsanız, Hide.me, güzel bir seçenektir çünkü hizmetlerine ücretsiz sağlam bir sürüm sunar. 2GB aylık kullanım limitiniz ve bazı sunucuların erişim kısıtlaması olacak ama paralı sürümün tüm güvenliğini alacaksınız.
Hide.me'nin ağı, Türkiye'de size hızlı, güvenilir bir bağlantı verecek olan bir sunucuyu içerir. Kullanıcı kayıtlarını toplamaz, güçlü şifreleme kullanır ve VPN'e ilave olarak ücretsiz bir proxy sunar.
Hide.me, Türkiye'de iyi çalışır ve tedarikçisinin internet sitesindeki en son posta, bir “yedekleme planı”nın kullanıcılarına, ağın hükümetin uyguladığı VPN engellemeleri yüzünden kesilmesi durumunda devreye gireceğini garanti eder.
Kullanıcıların görüşleri, Hide.me hizmetlerinin daha net konular açısından karışmıştır ama tüm testlerimiz, Türkiye'de ve yüksek sansürlü diğer ülkelerde kullanmak için güvenli, güvenilir bir VPN olacağını göstermiştir.
Sonuç
Türkiye'de İfade özgürlüğü ve bilgiye erişim konusundaki sınırlamaların anlamı, çevrimiçi olduğunuz her zaman, bir VPN'in gizlilik korumasına ihtiyacınız vardır.
İster oturan olun isterse de ziyaretçi olun, bir VPN, anonim kalıp, izleme kurumları tarafından gizlenerek sitelere ve hizmetlere erişebilmenizi garanti etmek için şarttır.
1 Comment
Genellikle bu tip yavaşlatmalar 1 günden fazla sürmese de aydınlatıcı bir yazı olmuş. Kurulum esnasında cihazda hangi alanlara erişim istediğini iyi sorgulamak gerek.