Ortalama bir İnternet kullanıcısı için, World Wide Web'e bağlanmak ve popüler web sitelerini ziyaret etmek çok basit bir işlemdir. İnternet mümkün olduğunca kullanıcı dostu olacak şekilde tasarlandı, böylece dünya çapında kolayca erişilebiliyordu. Twitter hesabınızı kontrol ederken ve haber makalelerini okumak bir web adresini yazmak kadar basit olabilirken, sahne arkasında birçok karmaşık işlem gerçekleşiyor.
DNS sunucuları, sevdiğiniz web sitelerine erişim sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Bir siteyi ziyaret etmek için her adres yazdığınızda, bilgisayarınız veya mobil cihazınız sizi nereye götürmesi gerektiğini anlamak için bir DNS sunucusuna bağlanır. Bu sunucuları İnternet için bir telefon rehberi olarak düşünün. Cihazınız, adres çubuğunuzdaki kelimelerin ne anlama geldiğini bilmiyor, bu nedenle uygun IP adresini bulmak ve bir bağlantı kurmak için bu bilgiyi kullanması gerekir . DNS olmadan, İnternet özellikli cihazınızın web sayfasını indirmek ve veri göndermek için hiçbir yolu yoktur.
Genellikle bilgisayarınız İnternet servis sağlayıcınız tarafından size atanan bir DNS sunucusuna bağlanır. ISS'ler sizi en iyi gördükleri bir DNS'e atayacaktır. Çoğu zaman, bu atanmış sunucular tarama deneyiminizi engellemektedir. Bu sunucular sıkışık, durgun ve düpedüz etkisiz olabilir. Tüm göz atma oturumunuzu mahvedebilir ve bazı siteleri tamamen ziyaret etmenizi önleyebilir.
ISS'nizin DNS'sine bağlanmak yerine, mevcut birçok ücretsiz ve genel DNS sunucusundan birini kullanmayı seçebilirsiniz. Bu seçenekler daha hızlı, daha güvenli ve çok daha özel olacak şekilde oluşturulmuştur. Ayrıca Internet'i kullanma konusundaki yaklaşımınızı değiştirebilecek bazı harika avantajlar da sağlarlar.
İşte halka açık bir dizi DNS sunucusu.
En İyi Ücretsiz ve Genel DNS Servisleri
OpenDNS
2005 yılında tamamen kurulan OpenDNS, dünyadaki en popüler alternatif DNS servis sağlayıcılarından biridir. Dünyada 90 milyondan fazla kullanıcısı var. Cisco'ya ait servis tamamen bulut tabanlı bir DNS'dir. Şu anda, kullanımı ücretsizdir. Ancak, ücretli bir sürümü ve işletmeler için bir seçenek var.
OpenDNS yüzde 100 çalışma süresi sunuyor. Ayrıca, içinde yerleşik olarak bulunan harika güvenlik özelliklerine de sahiptirler. Kimlik avı web siteleri otomatik olarak engellenir. Bu DNS servisi de çok yapılandırılabilir. Ağınızdaki kişilerin ziyaret etmesini istemediğiniz belirli web sitelerine erişimi kısıtlamak için ayarlayabilirsiniz. OpenDNS Giriş paketindeki seçeneklerden biri olan OpenDNS Aile Kalkanı tüm yetişkinlere yönelik içeriği engeller.
Birincil DNS:
208.67.222.222
İkincil DNS:
208.67.220.220
Artıları:
- Yüzde 100 çalışma süresi
- Kimlik avı sitelerinin otomatik olarak engellenmesi
- İki ücretsiz DNS sunucusu seçeneği
- OpenDNS Family Shield ile yetişkinlere yönelik içerik engelleme
- Basit Kurulum İşlemi
Eksileri:
- Çevrimiçi etkinliği günlüğe kaydeder ve analiz için bilgileri kullanır
- Kayıtlı veriler 12 ay boyunca saklanır.
Google Herkese Açık DNS
Güvenilir arama motoru devi, kullanmak isteyen herkes için genel bir DNS de sunar. Oradaki en hızlı DNS servislerinden biri. Bunun nedeni, Google'ın tüm dünyadaki sunucularında sunuculara sahip olmasıdır. Elbette, Google'ın bu sunuculara çok fazla yatırımı var. Bu performans ve güvenilirlik açısından sizin için faydalıdır. Altyapıları hızlı ve sürekli gelişiyor.
Google'ın çevrimiçi gizlilikle ilgilenenler arasında biraz itibar kazanmasına rağmen, DNS'leri hangi bilgileri sakladıkları konusunda çok şeffaftır. Her istek yaptığınızda IP adresiniz kaydedilir. Ancak, bu bilgi yalnızca 48 saate kadar tutulur.
Birincil DNS:
8.8.8.8
İkincil DNS:
8.8.4.4
Artıları:
- İyi destek ve hata takip sistemi
- Daha doğru sorgu sonuçları
- Birden fazla DNS saldırısı türünden koruma
- Güvenilir performans
- Daha hızlı tarama
Eksileri:
- Cihaz DNS sorgusunun günlük IP adresleri 48 saat için yapıldı
- Düzgün yapılandırmak için daha fazla teknik beceri gerektirebilir
CloudFlare DNS
CloudFlare, çoğu zaman Google'ı aşan en hızlı DNS servislerinden biri olarak kabul edilir. Küresel sunucu ağı, optimum performans için düzenlenmiştir. Şirket, güvenilir içerik akışı yoluyla kendileri için bir isim yaptı, bu nedenle DNS hizmetinde başarı gördüklerine şaşmamalı.
CloudFlare'yu diğer DNS alternatiflerinden ayıran şey, gizliliğe bağlılıklarıdır. Şirket IP adresinizi asla diske kaydetmeyi taahhüt etmemiştir. Herhangi bir bilgi toplanırsa, 24 saat içinde silinir. DNS hizmeti, güvenlik ve koruma açısından basit olabilir, ancak üstün gizlilik politikaları, onları İnternet kullanıcıları arasında çok popüler bir seçim haline getirmiştir. CloudFlare, uygulamalarını denetlemek için bile işe alım ve bağımsız bir güvenlik firmasıdır. DNS kurulumu kolaydır. Yardıma ihtiyacınız olursa, her zaman yardım etmeye hazır oldukça aktif bir topluluk vardır.
Birincil DNS:
1.1.1.1
İkincil DNS:
1.0.0.1
Artıları:
- Veri kaydı yok
- Çok hızlı servis
- Basit kurulum işlemi
- Topluluk forumunda yardım almak kolaydır
- Bağımsız gizlilik için denetlenmiş
Eksileri:
- Önemli güvenlik özellikleri eksikliği
Comodo Güvenli DNS
Comodo markası size tanıdık gelebilir. Şirket en çok bilgisayar güvenliği ürünleri ile tanınır. Halka açık DNS servisleri, kullanıcılara güvenlik sağlamaya odaklanmıştır. Kötü amaçlı yazılımları ve kimlik avı girişimlerini otomatik olarak engeller. DNS ayrıca, park edilmiş bir etki alanını ziyaret etmeye çalışırsanız bağlantınızı otomatik olarak yeniden yönlendirerek yukarıda ve öteye gider. “akıllı” teknoloji, sizi hangi web sitesini ziyaret etmek istediğinizi anlar ve sizi park edilmiş alanlarda yaygın olarak bulunan reklamlara ve güvenlik sorunlarına maruz bırakmadan oraya götürür.
Küresel DNS sunucuları ağı nispeten güvenilirdir. Ancak, performans bazıları için bir sorun olabilir. DNS sorgularına verilen yanıtlar sektördeki en hızlı yanıt değildir. comodo secure dns ile ilgili bir diğer konu ise gizlilik politikaları. Politikaları, bir talep yaptığınızda günlük verileri topladıklarını, ancak bu bilgiyi bulmak oldukça zor olduğunu belirtti.
Birincil DNS:
8.26.56.26
İkincil DNS:
8.20.247.20
Artıları:
- Sağlam güvenlik özellikleri
- Park edilmiş alanları algılar ve sizi otomatik olarak yönlendirir
- Güvenilir küresel ağ
Eksileri:
- Sorguların tamamlanması biraz daha uzun sürebilir
- Şüpheli günlüğe kaydetme politikası
Verisign
Verisign, hızlı ve güvenlik odaklı bir DNS hizmeti olmayı hedeflemektedir. Tüm amaç ve amaçlar için, şirket bu cephelerde sunar. Yüzde 100 çalışma süresi bırakmışlar. Verisign en hızlı sunuculara sahip olmamakla birlikte, hızda sahip olmadıkları şeyler istikrarlı bir şekilde yapıyorlar. Ağ ayrıca güvenlik düşünülerek tasarlanmıştır. DNS saldırılarını ve kimlik avı girişimlerini göz atarken sizi güvende tutmak için önleme yeteneğine sahiptir.
Gizlilik, bu servis sağlayıcı için başka bir büyük odak noktasıdır. Bir sorgu yaptığınızda IP adresinizle ilgili bazı bilgileri saklarlar. Ancak, şirketin kişiselleştirilmiş reklamlar veya başka amaçlar için üçüncü taraflara veri satmama konusunda katı bir politikası vardır.
Birincil DNS:
64.6.64.6
İkincil DNS:
64.6.65.6
Artıları:
- DNS bilgisi satmaz
- Web sitesinde pek çok yararlı DNS aracı
- Yüzde 100 reklam süresi
- Saldırıları önlemek için çoklu güvenlik yöntemleri
Eksileri:
- En hızlı DNS değil
Quad9
Quad9, göz attığınız sırada sizi güvende tutmakta çok iyi bir iş çıkarıyor. Tehditleri belirlemek ve onlara maruz kalmanızı önlemek için birden fazla güvenlik kuruluşu ile birlikte çalışırlar. Potansiyel tehditleri erken tespit etmek için çalışan küresel bir topluluk bile var. Quad9 içeriği filtrelemese de, belirli web sitelerini engeller. Kimlik avı veya kötü amaçlı yazılım tehdidi olduğu bilinen şüpheli alanlarla bağlantı kurmanızı engeller. Erişiminizi engelleyerek sizi ve kimliğinizi güvende tutar.
Kimlikten bahsetmişken, bu DNS servis sağlayıcısı hangi bilgileri kaydettikleri konusunda oldukça açıktır. İnternetteki zamanınız veya yaptığınız herhangi bir sorgu hakkında ayrıntılı bilgi tutmazlar. Ancak, bulunduğunuz bölge ve DNS isteklerinin saatleri gibi genel bilgileri izlerler. Bu bilgileri web sitelerinde bulmak kolaydır.
Birincil DNS:
9.9.9.9
İkincil DNS:
149.112.112.112
Artıları:
- Kötü amaçlı yazılım içerdiğinden şüphelenilen alanları otomatik olarak engeller
- Şeffaf kayıt politikası
- Çok yüksek hızlar
- İçerik filtreleme yok
- Web sitesinde ayrıntılı kurulum kılavuzları
Eksileri:
- Etkinlikle ilgili temel bilgileri tutar.
DNS.Watch
Hızlı, ücretsiz ve sansürsüz. Watch.DNS'in hedefleri gururla web sitelerinde gösteriliyor. Bu DNS sağlayıcısı size güvenebileceğiniz kaliteli DNS hizmeti sunmakla ilgilidir. Web sitelerinde belirttikleri için bilgilerinizle ilgilenmezler. Sunucuları herhangi bir sorgu kaydetmez. Bu, bilgilerinizin size satılamamasını veya geri izlenememesini sağlar.
Watch.DNS, diğer seçeneklere kıyasla nispeten küçük bir sağlayıcıdır. Almanya merkezlidir ancak birçok farklı bölgede bulunan sunuculara sahiptir. Sağlayıcı tarafsızlığa da kendini adamıştır. Sunuculara yapılan istekler içeriğe göre sansürlenmemekte veya değiştirilmemektedir. İSS'nize cevap vermek zorunda kalmadan herhangi bir siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Birincil DNS:
84.200.69.80
İkincil DNS:
84.200.70.40
Artıları:
- Sansürsüz DNS çözücüler
- Hızlı servis
- Kayıtlı DNS sorgusu yok
- Küçük şirket
- DNS Korsanlığını Önleyebilir
Eksileri:
- Pek çok güvenlik özelliği değil
OpenNIC
OpenNIC, ISS'nizin DNS sunucusuna benzersiz bir alternatiftir. Bu listedeki diğer tüm seçeneklerin sahibi ve işletmecisi olsa da, OpenNIC, hepsi bir gönüllü topluluğu tarafından yönetilen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. DNS hizmeti, ISS DNS sunucularıyla sansür sorunlarını gidermek için kuruldu. Sonuç olarak, OpenNIC tamamen tarafsızdır. Her sorgu aynı şekilde ele alınır.
Bilgisayarınızı DNS'ye bağlanacak şekilde ayarladıktan sonra, isteklerinizi ISS'nizden size en yakın dört sunucudan birine yönlendirecektir. Günlüğe kaydedilen bilgiler tamamen size bağlıdır. Anonim kalmayı seçebilir ve sunucuların istekleri derhal unutmasını sağlayabilir veya sağlam performans için bazı bilgileri kaydetmeyi seçebilirsiniz. Toplanan verilerin hiçbiri kâr amacıyla satılmaz veya kullanılmaz.
Birincil DNS:
46.151.208.154
İkincil DNS:
128.199.248.105
Artıları:
- DNS saldırılarını önler
- Topluluk koşusu
- Ne kadar bilginin kaydedildiği size kalmış
- Nötr DNS sunucuları
Eksileri:
- Daha yavaş hızlar yaşayabilir
AlternateDNS
Basit, basit bir DNS'ye ihtiyacınız varsa, Alternatif DNS sunucusunu kullanmayı düşünün. Tarama deneyimini geliştirmek için tasarlanmış bazı yerleşik özelliklere sahiptir. Şirketin ana önceliği, web'de gezinirken istenmeyen reklamları engellemektir. Bunu yapmak için ağınıza ulaşmalarını engeller. Bu DNS hizmetinin ücretli bir sürümü de vardır. Aile odaklı taramaya odaklanmıştır ve yetişkinlere yönelik içeriği otomatik olarak engeller.
Birincil DNS:
198.101.242.72
İkincil DNS:
23.253.163.53
AdGuard DNS
AdGuard DNS, çok yönlü olan nispeten yeni bir genel DNS seçeneğidir. Bağlanabileceğiniz birkaç farklı DNS sunucusu kümesi vardır. Sadece gezinirken reklamları engellemekle kalmaz, aynı zamanda oyunlarda, videolarda ve uygulamalarda reklamların açılmasını da önleyebilirler. DNS sunucusu, adanmış aile sunucularındaki kimlik avı saldırılarını ve yetişkinlere uygun içeriği de engelleyebilir.
Birincil DNS:
176.103.130.130
İkincil DNS:
176.103.130.131
DNS Hizmeti Ne Yapar?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bir DNS veya Alan Adı Sistemi sizi ziyaret etmek istediğiniz web sitesine bağlamak için çalışır. DNS sunucuları dünyaya yayılmıştır, bu nedenle bilgisayarınız sizi nereye göndereceğini nasıl bilebilir? Bir DNS'ye bakmanın bir yolu onu bir çeviri aracı ve dizini olarak görmektir.
Örneğin Twitter'ı ziyaret etmek istediğinizi söyleyin. İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna “www.twitter.com” yazarsınız. Bu adres alan adını içeriyor. Esasen, web sitesinin genel adıdır. Ne yazık ki, sizi Twitter'a bağlamak için bilgisayarlar tarafından kullanılan çerçeve ve dil, bu harflerin ne anlama geldiğini anlamıyor. Bu nedenle, öğrenmek için DNS sunucusuna bağlanması gerekir.
Ziyaret ettiğiniz her web sitesinin benzersiz bir IP adresi vardır. Web sitesinin gerçek adresini temsil eden bir sayı dizesidir. DNS, hangi IP adresinin yazdığınız alan adıyla ilişkili olduğunu bulmak için hızlı bir arama yapar ve sizi doğru yere gönderir. Bu sistem gereksiz ve karmaşık görünse de, etkili bir gezinme yolu. İnternet kullanıcısının bir dizi karmaşık haneyi hatırlamasını gerektirmez. Bunun yerine, “Twitter.com” u hatırlayabilirsiniz.
Tüm DNS sağlayıcılarının teknik olarak iki DNS sunucusu vardır. Birincil DNS ve ikincil DNS var. Birincil sunucular en çok bağlandığınız sunuculardır. İkincil DNS sunucuları yedeklilik için oradadır. Çoğu iki tür IP adresini de işleyebilir. 32 bitlik bir sayı olan IPv4'ü ve daha yeni 128 bitlik sayı olan IPv6'yı yönetebilirler. Çok yönlülük ve ekstra güvenlik önlemlerine rağmen, DNS hizmetlerinde sorunlar yaşanmaktadır. Düşük performans, bağlantı kurulamaması ve DNS'in kendisinden yanıt alınmaması, interneti kullanma şeklinizi etkileyebilir.
Neden Farklı Bir DNS Kullanmayı Düşünmek İsteyebilirsiniz?
Artık bir DNS sunucusunun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını inceledik, şimdi geçiş yapmak isteyebileceğiniz bazı nedenleri inceleyelim. DNS IP'niz tarafından otomatik olarak atandığından, çoğu insan bir alternatif düşünmek bile zahmetine girmez. Ancak, bunun gibi küçük bir değişiklik yapmak size birçok avantaj sağlayabilir.
Daha iyi performans
Hiç bağlantı zaman aşımına uğramak için bir web sitesini ziyaret etmeyi denediniz mi? Bu çok tanıdık bir senaryodur. Farklı bir web sitesiyle iletişim kurmada başarılı olabilirsiniz, ancak gerçekte ziyaret etmek istediğiniz web sitesiyle ilgili sorunlarınız olabilir. DNS servis sağlayıcıları altyapılarını korumak için genellikle çok şey yapacak olsa da, performans sorunları olabilir. Sunucular tüm dünyaya yayılmıştır, bu da yavaş bir tarama gibi hissettiren bağlantı hızlarına neden olabilir.
Birçok kamu DNS sunucusu, bir İSS tarafından işletilenlerden çok daha iyi performans sunar. Hatta bazıları yüzde 100 çalışma süresine sahipler, yani hiçbir zaman düşmediler. Sunucu ağındaki küçük farklılıklar, web'de gezinmenin ne kadar düzgün ve hızlı olduğu konusunda belirgin gelişmeler sağlayabilir. Sorunlarla uğraşmaktan bıktıysanız, daha güvenilir bir genel DNS'ye geçmeyi düşünün.
Çevrimiçi Güvenlik
Onları düzenli olarak duymayabilirsiniz, ancak DNS saldırıları her zaman gerçekleşir. Bilgisayarınız DNS sorguları yaptığında, bunu genellikle şifrelenmemiş bir bağlantıda yapar. Bu sizi bir dizi farklı güvenlik sorununa maruz bırakır. DNS saldırıları sizi doğrudan hedeflemiyor bile olabilir. Bilgisayar korsanları DNS'yi hedefleyebilir, sunucuyu etkili bir şekilde tıkayabilir ve bir web sitesini ziyaret etmenizi engelleyebilir.
Daha ciddi durumlarda, kötü bir DNS'ye bağlanmak değerli verilerinizi riske atabilir. Saldırganların bağlantınızı ele geçirmesi, sizi tamamen farklı bir web sitesine göndermesi ve sizi kötü amaçlı yazılımlara maruz bırakması mümkündür. DNS saldırıları ve diğer güvenlik sorunları kesinlikle genel DNS sunucularında gerçekleşse de, çok daha nadirdir. Çünkü birçok DNS hizmeti, reklamları, kimlik avı girişimlerini ve çok daha fazlasını engellemek için tasarlanmış yerleşik güvenlik özelliklerine sahiptir.
Daha Fazla Anonimlik
İnternetteki gizliliğinizden endişe ediyorsanız, aradığınız yanıt yeni bir DNS olabilir. İnternet Servis Sağlayıcınızın DNS servisine bağlandığınızda, etkinliğiniz günlüğe kaydediliyor. İSS'ler hangi web sitelerini ziyaret ettiğinizi ve hangi dosyaları indirdiğinizi bilmektedir. İsteğin yapıldığı andan DNS'nin sizi nereye götürdüğüne kadar her şey kaydedilir. Bir vpn kullansanız bile , ISS'nin DNS'ini kullanırsanız çevrimiçi etkinliğiniz izlenebilir.
Tüm genel DNS sunucularının günlük kaydı yok ilkesi yoktur. Gizlilik peşinde olduğunuz şeyse, sağlayıcının ince baskısını biraz daha derinlemesine incelemeniz gerekir. Servis sağlayıcılar her türlü farklı bilgiyi toplayabilir. Bazıları çevrimiçi etkinliğinizle ilgili ince ayrıntıları kaydederken, diğerleri anonim kalabilmeniz için DNS isteklerini karıştırır. Şirketin gizlilik politikasındaki verilerle ne topladıkları ve neler yaptıkları hakkında genellikle daha fazla ayrıntı bulabilirsiniz.
Konum Kısıtlamalarının Engelini Kaldırın
Herkese açık bir DNS'nin bir başka harika özelliği, coğrafi kısıtlamalardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Çok sayıda dijital içerik, telif hakkı yasaları nedeniyle yalnızca belirli ülkelerde veya bölgelerde kullanılabilir. Bu, YouTube ve netflix gibi akış platformlarında çok yaygındır. Ancak, İnternet trafiği verilerini kaydetmeyen herkese açık bir DNS kullanmak, bu blokları aşmanıza yardımcı olabilir.
Konumunuz hakkında veri içermeyen bir DNS kullandığınız için bu mümkündür. ISS tarafından atanan DNS sunucuları, platforma nereden bağlandığınızı bilir. Bu bilgiler daha sonra coğrafi kilitli içeriğe erişip erişemeyeceğinizi görmek için kullanılır. Herkese açık bir DNS'ye geçerek bu işlemi tamamen atlayabilirsiniz.
Sonuç
Herkese açık bir ücretsiz DNS sunucusuna geçiş yapmak, ISS'nizdeki varsayılan DNS sunucunuzdan daha fazla özgürlük sağlayabilir. Web'e güvenli ve sansür olmadan göz atma fırsatı verir. Denemek için birçok güvenilir DNS sunucusu vardır. Birkaç tanesini suları test etmeye çalışın ve yeni bir DNS'in interneti nasıl kullandığınızı her yönüyle nasıl geliştirebileceğini görün.