Hazırladığımız bu masaüstü oyun bilgisayarı toplama rehberi ile kendi bilgisayarınızı toplamanızı sağlayacak, toplarken nelere dikkat etmelisiniz, hangi parçaları seçmelisiniz gibi sorulara yanıt arayacağız…
Masaüstü Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi
Günümüzde bilgisayar oyunculuğu giderek artarken bizlerde sizlere oyun bilgisayarı toplama rehberi hazırlayalım dedik. Bilgisayar toplamak, donanım ve bileşenler hakkında bilgisi olmayan kullanıcılar için çok karmaşık bir durum olsa da, yazacaklarımız sizlere seçim yapma ve uyumlu donanımları seçme konusunda ışık tutacak. Bu sayede kendi bilgisayarınızı toplamanız daha kolay bir hal alacak.
Oyun oynamayı seviyorsunuz ve bir bilgisayarınız yok yada var ama artık size yetersiz geliyor. Doğal olarak masaüstü bir bilgisayar toplamak istiyorsunuz. Ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Şimdi size anlatacaklarımızı dikkate alın ve bu karmaşadan çok rahat bir şekilde kendi bilgisayarınızı oluşturun.
İnternet üzerinde bir çok site üzerinde rehber bulunmakta. Her yazı kendine has bir şekilde konuyu ele almış. Ama biraz empati yapıp bu konu hakkında hiçbir bilgim yokmuş gibi makaleleri okuduğumda, yine kafamda bir karmaşa devam ediyor. Her makale sonunda “Eee yani!” demekten kendimi alıkoyamıyorum. “Şu donanımı seçerken şuna dikkat edin!” “Şu donanım şu gibi teknik özelliklere sahip!” … Tamam da benim bu konu hakkında hiç alt yapım yok. Ne yapacağım? Sonuç yine bir bilene danışmak yada büyük bilgisayar parçası satan mağazalara gitmek.
Bir bilene danışmak size mutlaka fayda sağlar. Seçim yapma konusunda size yardımcı olabilir. Lakin kendi derdinizi, bilgisayarı toplama amacınızı en iyi ve açık şekilde o bilen arkadaşa anlatmak gerekir.
Peki ya mağazalarda çalışan arkadaşlara danışmak. Açıkça söylemek gerekirse donanımların teknik özellikleri ve performans değerleri hakkında pek bir bilginiz yoksa o arkadaşın insafına kaldınız demektir. Eğer satış oranı düşük bir ürünü satıp prim alacaksa, sizi o ürüne yönlendirecektir. Onların en büyük amacı öncelikli olarak satılmayan ürünü satmak olduğunu unutmayın.
Neyse biz konumuza dönelim. Yapacağımız ilk iş elimize bir kağıt bir kalem almak yada bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda bir excel dosyası açmak.
Bütçenizi Belirleyin

Önce bütçenizi kesin olarak belirleyin…
Masaüstü oyun bilgisayarı toplama konusunda ilk yapacağımız iş “Bilgisayarınız için ne kadar para harcayacaksınız?” sorusuna cevap vermek. Bütçe belirlemeden yapılacak harcamaların çoğu gereksiz olacak yada sizi gereksiz yere kullanmayacağınız teknik özelliklere sahip parçaları almanıza sebep olacak. Dolar kurunun günümüzde ki konumu malum. Bu yüzden bütçe konusu günümüzde daha da önem taşıyor. Bunu unutmayın.
Bütçemizi belirledik. 2500 TL, 3500 TL vs. ne kadarsa bir kenara not edin. Alacağınız her donanım yada bileşen artık bu bütçe içerisine sığacak şekilde olacak.
Hangi Donanım ve Bileşenleri Almak İstiyorsunuz?
Oyun bilgisayarı dendiği zaman akla sadece bilgisayar kasası ve içerisinde bulunan donanımlar geliyor. Peki ya diğer bileşenler!
Eğer bir kulaklığa, fareye yada klavyeye ihtiyacınız varsa ne olacak. Sıfırdan bir bilgisayar toplamak isterseniz yani tüm donanım ve bileşenleri içeren bir bilgisayar. Yapmanız gereken nelere ihtiyacınız var ise hepsini not edin. Aşağıda gerekli tüm donanım ve bileşenleri listeleyeceğiz…
Donanımlar
- İşlemci
- anakart
- RAM
- Ekran Kartı
- Güç Kaynağı
- İşlemci Soğutucu (Eğer işlemci stok soğutucuya sahip değilse)
- Depolama (HDD, SSD)
- Bilgisayar Kasası
Çevre Bileşenleri
- monitör
- Klavye
- Fare
- Mouse Pad
- Kulaklık
Liste sizlere çok uzun gelecek. Hepsini birden almak çokta maliyetli olacak. Tavsiyemiz kendi ihtiyaçlarınıza göre hareket etmeniz. Öncelikli olarak neye ihtiyacınız varsa yukarıdaki listeye bakarak bir önem sırası oluşturun kendinize. Çevre bileşenleriniz var ise ya da şuan için sizi idare edecek durumdaysa ayırdığınız tüm bütçeyi donanımlara yatırın. Eğer hiç birine sahip değilseniz belirlediğiniz önem sırasına göre hareket edeceğiz.
Araştırın!
Bir ürünü satın almadan önce hepimiz biraz araştırma yaparız. İnternet üzerinden incelemelere bakarız, forumlarda kullanıcı yorumlarına, çevremizde ki arkadaşlarımızın deneyimlerine.
Araştırın arkadaşlar. Alacağınız ürünler hakkında insanlar ne söylemiş yada ürünlerin incelemelerinde alacağınız ürün nasıl performans sergilemiş, hepsini araştırın. Nasıl teknik özelliklere sahip, size daha fazla artısı olacak mı, performansı, kullanım kolaylığı, tasarımı aklınıza ne geliyorsa araştırın. Fakat bu yaptığınız araştırmaları mutlaka bir yere not edin.
Bilmediğimiz bir konu hakkında nasıl araştırma yapalım demeyin. En azından alacaklarınız hakkında temel bilgiye sahip olun. Çünkü satın alacağınız donanım ve bileşenleri seçerken bu öğrendiklerinizin size çok büyük faydası olacak.
Tek Tek Donanımlarımızı Seçelim
Bütçe belirledik, bir önem sırası oluşturduk, genel bir araştırma yaptık. Sıra geldi en önemli konuya, donanımlarımızı seçmeye. Hadi başlayalım…
Amacımız masaüstü oyun bilgisayarı toplama ama en uygun fiyata. Konu oyun oynamak ise bize en çok faydası dokunacak olan donanım ekran kartı. Bütçe sınırımıza göre bize en faydası dokunacak olan ekran kartını seçeceğiz. İncelemelere bakıp, genel olarak hangi seviye ekran kartı nasıl performans sergiler, fiyatları ne kadar hepsini not edeceğiz.
1- Ekran Kartı

Masaüstü Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi – Ekran Kartı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Genelde oyuncuların ağzına dolanmış bir soru var. Kardeşim kaç FPS alıyorsun oyunlarda? Bizim için önemli olan bu FPS nedir kısaca bir bakalım. Frame Per Second, saniye başı ekran da gösterilecek kare sayısıdır. Ne kadar yüksek FPS alıyorsanız oynadığınız oyun o kadar akıcı olacaktır. Bizim de yüksek FPS almak için güzel bir ekran kartı seçmemiz gerekmekte.
Örneğin giriş seviyesi bir oyun bilgisayarı kasası toplayacağız ve bütçemiz 3500 TL. İlk yapacağımız ekran kartı seçimi olacak. Hadi başlayalım.
Sizlere bu yazıyı yazmadan önce vereceğim örnekler için biraz araştırma yaptım. Birazda kendi yaptığımız incelemelerden örnekler aldım. Giriş seviyesinde ve 3500 TL bütçe ile toplayacağımız oyun bilgisayarı için en iyi ekran kartı şuan için geforce gtx 1050 ti. AMD tarafında da güçlü ekran kartları olsa da madencilik yüzünden fiyatları bir o kadar artmış olduğu için geforce gtx 1050 Ti önceliğimiz olacaktır. 1080p ve orta yada yüksek ayarlarda bir çok AAA dediğimiz oyunu (Battlefield 1, Witcher 3, PUBG vs.) rahatlıkla oynayabileceksiniz.
Ama piyasa da yüzlerce 1050 ti ekran kartı bulunmakta hangisini seçeceğiz?
Aynı GPU Ama Farklı Markalar…
Oyuncular için geliştirilmiş ekran kartları, genelde özel soğutma çözümlerine, görüntü çıkışlarına, aydınlatmaya ve farklı hızlara sahip grafik işlemcilere sahiptirler. Aynı grafik işlemciyi kullanan her ekran kartı FPS olarak birbirlerine çok yakın değerler sunmaktadır. Örneğin A markasının ürettiği bir GeForce Gtx 1050 ti daha hızlı grafik işlemciye sahip. B markasının ürettiği GeForce Gtx 1050 ti standart olarak hangi hız belirlendi ise o hızda çalışıyor. A markalı ekran kartı GTA 5'te yüksek ayarlarda ortalama 60 FPS verirken, B markalı ekran kartı 57 FPS veriyor. Aradaki 3 FPS fark gözle görülecek kadar bir fark değil ama A markası o ekran kartı için 70 TL daha fazla istiyor.
Bana soracak olursanız olursanız aradaki o 70 TL'lik farkın getirisi 3 FPS ve bu değer kayda değer değil. Yani seçimim B'den yana olacaktır.
Aşağıda size farklı firmaların GeForce Gtx 1050 Ti GPU‘sunu kullanan en üst ve alt seviye ekran kartlarını ve maksimum frekans değerlerini sizlere listeleyeceğim.
Unutmadan GeForce Gtx 1050 Ti standart sürümünün maksimum grafik işlemci frekansı 1392 MHz'dir.
Model | Bellek | Maksimum Grafik İşlemci Hızı | Fiyat |
MSI GeForce Gtx 1050 Ti Gaming X 4G | 4 GB | 1493 MHz | 1477 TL |
MSI GeForce Gtx 1050 Ti 4GT LP | 4 GB | 1392 MHz | 1252 TL |
ASUS Cerberus GeForce GTX 1050 Ti A4G | 4 GB | 1442 MHz | 1306 TL |
asus rog Strix GeForce Gtx 1050 Ti O4G Gaming | 4 GB | 1506 MHz | 1557 TL |
GIGABYTE GeForce Gtx 1050 Ti Windforce OC 4G | 4 GB | 1468 MHz | 1234 TL |
GIGABYTE GeForce Gtx 1050 Ti OC Low Profile 4G | 4 GB | 1442 MHz | 1285 TL |
Yukarıda listelenen ekran kartları farklı soğutuculara ve farklı grafik işlemci hızlarına sahip. Kimisinde led aydınlatma bulunmakta. Ama bizim önceliğimiz grafik işlemcinin ulaşabildiği maksimum hız ve fiyat olacak. Fiyatlar ise şuan itibari ile piyasada bulabildiğim en düşük olanlar. Yukarıda listelediğim ekran kartlarının oyun performansları hakkında da kabaca bir araştırma yaptım. Hemen hemen bir kart haricinde ( MSI GeForce Gtx 1050 Ti 4GT LP ) tüm kartlar arasında 2-3 FPS fark var. Bu farklar oyuna göre değişkenlik gösteriyor. Özellikle GIGABYTE GeForce Gtx 1050 Ti OC Low Profile 4G ekran kartının soğutma çözümü çok yetersiz olsa da en fazla FPS oranına sahip ekran kartları ile arasında gözle görülecek bir fark bulunmuyor.
Bu yüzden fiyat/performans oranı olarak en uygun ve başarılı bir soğutma ile gelen GIGABYTE GeForce Gtx 1050 Ti Windforce OC 4G seçimi en mantıklısı olacaktır. Tabi dolar kurunda ki hareketliliği yada büyük firmaların kampanyalarını takip ederek daha yüksek performanslı ekran kartlarını şuan almak istediğiniz fiyata alabilirsiniz.
Bu örnek giriş seviyesi için fakat orta yada üst seviye bir oyun bilgisayarı toplamak isterseniz yine aynı yolu izleyin. Orta seviye 1080p'de Radeon Rx 580 yada GeForce Gtx 1060, üst seviye 2K'da GeForce Gtx 1070 yada GeForce Gtx 1070 Ti, 4K'da GeForce Gtx 1080 yada GeForce Gtx 1080 Ti tercih edebilirsiniz.
Amd'nin Vega serisinden hiç bahsetmedim, sebebi ise fiyat performans oranlarının çok çok düşük olması.
2- İşlemci

Masaüstü Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi – İşlemci Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İşlemci seçiminde ekran kartında olduğu gibi önümüzde yüzlerce seçenek yok. Sadece Intel ve AMDfirmalarının ürettikleri işlemciler arasından seçim yapacağız. Burada dikkat edeceğimiz konu işlemcilerin çekirdek sayıları ve tek çekirdek hızı. Eğer eşit sayıda çekirdek ve hızlara sahipse hangisi daha performanslı olduğuna bakacağız. Önce her iki firmanın en güncel ve giriş seviyesi işlemcilerini araştıralım. Çekirdek sayılarını ve tek çekirdekte ulaşabildikleri hızları listeleyelim.
Unutmadan işlemci seçimimiz anakart seçimini ve kasa seçimini de belirleyecek önemli bir etken. İşlemcimize uygun soketli bir anakart, anakartımıza uygun bir kasa seçeceğiz.
Aşağıda ki örnek yine giriş seviyesi sistem toplamak isteyen kullanıcılar için. Ama vereceğim örneklerden sonra orta ve üst seviye sistem toplamak isteyen kullanıcılara da örnekler vereceğim.
Önemli olan ne yapmak istediğimi sizlere anlatmak…
Model | Çekirdek Sayısı | Maksimum İşlemci Hızı | Fiyat |
Amd ryzen 3 1300x | 4 | 3.7 GHz | 860 TL |
Amd Ryzen 3 2200G | 4 | 3.7 GHz | 715 TL |
Intel Core i3 8100 | 4 | 3.6 GHz | 711 TL |
Intel Pentium G5600 | 2 | 3.9 GHz | 654 TL |
Yukarıda ki listeye daha fazla işlemci ekleyebilirdik fakat bunlar bütçemizi aşan işlemciler olacaklardı. Neyse dönelim kendi konumuza. Şimdi bu işlemciler hakkında kısa bir araştırma yapalım. Aynı ekran kartları ile bizlere nasıl bir oyun performansı sunuyor araştıralım. Fakat önce aşağıda belirttiğimiz detaya dikkat edin.
Genelde bilinen bir konu vardır. Intel işlemciler oyunlarda daha yüksek FPS değerleri almanızı sağlarlar. Bu bir ön görümü yoksa varsayım mı?
En Can Alıcı Soru Intel Mi? AMD Mi?
Yukarıda yer alan 3 işlemci arasından Intel Core i3 8100, çekirdek hızı en düşün olmasına rağmen Amd tarafında yer alan rakiplerine ve Intel Pentium G5600‘e oranla oyunlarda daha iyi sonuçlar veriyor. Bunun sebebi işlemciye gönderilen işlemlerin yanıtlanma sürelerinin daha kısa olmasından kaynaklanıyor. Ekran kartından gelen isteklere daha hızlı cevap vermesinden dolayı oyunlarda aldığı FPS değerleri yüksek oluyor. Daha detaylı bilgi için bu makalemize göz atabilirsiniz.
Bütçemize göre işlemci tercihimizi Intel Core i3 8100‘den yana kullandık. Şimdi sıra geldi anakart seçimine…
Orta ve Üst Segment İçin Tavsiyeler
Fakat öncesinde orta seviye ve üst seviye sistem toplamak isteyen kullanıcılara da bazı örnekler sunmak istiyorum. Vereceğim örnekler en güncel işlemcilerden olacaktır.
Eğer orta seviye oyun bilgisayarı toplamak isterseniz Intel Core i5 8400, 8500, 8600 işlemcilerinden birini seçebilirsiniz. Core i5 8400 tam bir fiyat performans canavarı ve GeForce Gtx 1080 Ti ekran kartını bile rahatlıkla besleyebiliyor. Benim tavsiyem sisteminizi sadece oyun amaçlı toplayacaksanız yani Twitch yayını yada Youtube için video düzenleme yapmayacaksanız gözünüz kapalı bu işlemciyi seçebilirsiniz. İşlemcinin incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. Eğer ihtiyaçlarınız arasında yayın yapmak yada video düzenlemek varsa minimum Core i 5 8600 seçin. Amd tarafında ise Ryzen 2600 şuan için en güncel işlemci. Oyun performansı yukarıda yazdığım işlemciler kadar yüksek olmasa da hem oyun hemde yayın yada video düzenleme işleri için biçilmiş kaftan. Ayrıca hız aşırtma da yapabiliyorsunuz.
Eğer üst seviye bir sistem toplayacaksanız Intel Core i5 8600k yada Ryzen 5 2600x‘i tercih edebilirsiniz. Bir kaç sene öncesi için bu seviyede işlemcileri orta seviye olarak niteleyebilirdim fakat yeni nesil bu işlemciler gerçekten çok yüksek performans sergiliyorlar. Her iki işlemci de hız aşırtma yapılabiliyor. Hem oyun, hem yayın, hem de video düzenleme uygulamalarında üst düzey performans sergiliyorlar.
Son olarak en üst seviye sistem toplamak isterseniz, size sadece iki seçenek sunacağım. Ryzen 7 2700x ve Intel Core i7 8700k. Her iki işlemciyi aktif olarak kullanmaktayım. İki işlemci de ufak performans farkları haricinde çok güçlüler. Oyun açısından Core i7 8700k, video düzenleme, yayın yapma kısaca çok çekirdeğe ihtiyaç duyan uygulamalar için Ryzen 7 2700x. Her iki işlemciden birini aldığınızda gerçekten pişman olmazsınız.
3- Anakart

Masaüstü Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi – Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Seçtiğimiz işlemci Core i3 8100. Bu işlemciye uygun anakartı nasıl belirleyeceğiz peki. Öncelikle Intel Core i3 8100'ün buradan teknik özelliklerine bakalım. Hangi soket tipini kullanıyor onu öğrenelim. Intel Core i3 8100, LGA 1151 V2 soket anakartlar ile uyumlu bir işlemci. Bize gereken de bu soket tipini kullanan en uygun fiyatlı anakartları seçmek.
Burada dikkat etmemiz gereken bir diğer konuda anakartın bize sunacağı artılar. İleride sistemimizi yükseltmek istediğimizde aynı mimariye sahip daha iyi bir işlemciye geçiş yapabilir miyiz, depolama, USB seçenekleri neler yada yazılımsal olarak ne gibi özelliklere sahip vs…
Küçük bir tavsiye size. Bildiğiniz her hangi bir bilgisayar satıcısının sitesine gidip donanım bölümünden anakart kısımına tıklayın. Daha sonra karşınıza çıkan sayfadan soket kısımından 1151p V2, LGA 1151 V2 (her ikisi de aynı soket tipini yansıtmakta) soket tipini seçin. Karşınıza çıkan listeden ürünleri ucuzdan pahalıya göre sıralayın. İstediğimiz anakartlar şimdi karşımızda. Sıra seçim yapmaya geldi.
Anakart ve İşlemci Uyumu
Ama seçim yapmadan önce anakartlar hakkında sizlere bir kaç açıklama yapmak istiyorum.
- 8. nesil Intel işlemcilere özel anakartların yonga setleri H310, B360, H370 ve Z370‘tir. Bu yonga setleri sırasıyla barındırdıkları giriş çıkış portları, ses yongaları, USB portları gibi özelliklere göre sıralanırlar. Yani en düşük özellikler H310 yonga setli anakartlarda, en fazla özellik Z370 yonga setli anakartlarda bulunur diyebiliriz.
- Eğer Intel platformlarda Core i3 8350k, Core i5 8600k yada Core i7 8700k gibi hız aşırtma özelliğine sahip bir işlemciniz var ise Z370 yonga setli anakart almak zorundasınız. Eğer “k” ibaresi olmayan her hangi bir işlemciniz var ise tüm yonga setli anakartları tercih edebilirsiniz. Fakat benim tavsiyem B360 yada H370olacaktır.
- Amd tarafında ise A420, B450 ve X470 yonga setli anakartlar Ryzen 2000 serisi işlemciler ile uyumlu çalışmaktadır. Bu yonga setleri de sıralı olarak sahip oldukları özelliklere sıralanır. En gelişmiş özelliklere ve hız aşırtma yeteneklerine sahip anakart yonga seti X470, en az gelişmişi ve hız aşırtmaya izin vermeyen olmayan anakart yonga seti ise A420 modellleridir.
- Amd Ryzen işlemcilerin geriye dönük uyumluluğu vardır. Yani X370 yonga setli bir anakart ile Ryzen 2700x‘i kullanabilirsiniz. Fakat BIOS güncellemesi gerekmekte.
- Amd yeni Zen mimarisi ile geliştirilen işlemcilerin hepsi hız aşırtma özelliğine sahip. “x” ibareli modeller daha yüksek frekanslara çıkma potansiyelleri var.
- Ryzen 1000 serisi yani Ryzen 3 1300x Ryzen 5 1600 yada Ryzen 7 1800x gibi işlemciler içinde uygun yonga setleri A320, B350, X370‘tir.
Kafanız biraz karışmış olabilir. Ama kendi bilgisayarınızı toplamak isterseniz bu terimlere aşina olmanız gerekmekte. Ben olayı kısaca size özetleyeyim.
Yonga Setleri
8. Nesil Intel işlemciler ile uyumlu anakart yonga setleri : H310 (Sadece günlük kullanım ve ofis işleri için önerilir), B360, H370 (Giriş ve orta seviye oyun sistemi toplamak isteyen kullanıcılar için) ve Z370 (Hız aşırtma yapmak yada üst seviye sistem toplamak isteyen kullanıcılar için)
Ryzen 2000 serisi işlemciler ile uyumlu yonga setleri : A420 (Sadece günlük kullanım ve ofis işleri için önerilir) , B450 (Giriş ve orta seviye oyun sistemi toplamak isteyen kullanıcılar için) ve X470 (Hız aşırtma yapmak yada üst seviye sistem toplamak isteyen kullanıcılar için)
Ryzen 1000 serisi işlemciler ile uyumlu yonga setleri : A320 (Sadece günlük kullanım ve ofis işleri için önerilir) , B350 (Giriş ve orta seviye oyun sistemi toplamak isteyen kullanıcılar için) ve X370 (Hız aşırtma yapmak yada üst seviye sistem toplamak isteyen kullanıcılar için)
Ayrıca AMD işlemciler için olan güncel yonga setlerine bu bağlantıdan, Intel için geçerli olan güncel yoga setlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Konuyu çok uzattığımın farkındayım fakat en temel unsurları en basit şekilde sizlere aktarmak istedim. Neyse kısa kesip anakart modelimizi seçelim.
İşlemcimiz Core i3 8100, yukarıda yer alan listeden bakıp işlemcime uygun anakart modelini seçeceğim. İşlemcim 8. nesil bir Intel işlemci ve H310, B360, H370 ve Z370 yonga setli anakartlar ile uyumlu. Ben giriş seviyesi bir sistem toplayacağım için bütçeme göre H310 yada B360 yonga setli bir anakart seçmem gerekmekte.
Burada sizlere şu anakartı seçin demeyeceğim fakat fiyat performans oranına göre bir kaç anakart listeleyeceğim.
Model | Yonga Seti | Soket | Maks. Ram Kapasite ve Frekansı | Boyut | USB Port Sayısı | Depolama | Ses Çözümü | Fiyat |
Gigabyte B360M DS3H | B360 | 1151p v2 | DDR4/64 GB/2133-2400-2666 Mhz | mATX | 6 x USB 3.1 Gen 1 / 6 x USB 2.0 | 6xSATA 6GB / 2xM.2 | Realtek ALC887 | 563 TL |
MSI H310M Gaming Plus | H310 | 1151p v2 | DDR4/32 GB/2133-2400-2666 Mhz | mATX | 4 x USB 3.1 Gen 1 / 6x USB 2.0 | 4xSATA 6GB / 1xM.2 | Realtek ALC887 | 545 TL |
Asus H310 Tuf Plus Gaming | H310 | 1151p v2 | DDR4/32 GB/2133-2400-2666 Mhz | ATX | 4 x USB 3.1 Gen 1 / 6x USB 2.0 | 4xSATA 6GB / 1xM.2 | Realtek ALC887 | 575 TL |
Asus B360M-A Prime | B360 | 1151p v2 | DDR4/64 GB/2133-2400-2666 Mhz | mATX | 4 x USB 3.1 Gen 2 /3 x USB 3.1 Gen 2 / 6x USB 2.0 | 6xSATA 6GB / 2xM.2 | Realtek ALC887 | 536 TL |
Anakart Seçerken Nelere Dikkat Edeceğim?
Bu 4 anakart üzerinden seçim yapacağım. Benim için önemli olan bir kaç kriter var.
- USB port sayısı önemli çünkü klavyemiz, faremiz belki kulaklığımız bu portlar üzerinden bağlanacak.
- Depolama önemli çünkü oyunlarımızı HDD, SSD ve M2 SSD'lere yükleyeceğiz. İleride yapacağımız yükseltmeler için önem taşımakta.
- RAM desteği önemli çünkü ileri de belki RAM kapasitesini yükseltmek isteyebiliriz.
- Ses önemli çünkü biz oyuncuyuz. En kaliteli sesi almak isteriz.
Bu bahsettiğimiz özelliklerin hepsini taşıyan anakart Asus B360M-A Prime oluyor. Daha üst düzey bir yonga setine sahip, daha fazla USB girişi bulunmakta vs. Anakartımızı da seçtik sıra geldi RAM seçimini yapmaya…
4- Sistem Belleği (RAM)

Masaüstü Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi – Ram Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Birincisi işlemcimizin desteklediği RAM türü DDR4. İşlemcinin teknik özelliklerine bakıp kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. İkincisi anakartımızın desteklediği maksimum RAM frekansı 2133-2400-2666 MHz maksimum kapasitesi 64 GB.
64 GB bize çok gereksiz. 8 GB bellek modülü ile tüm oyunları rahat bir şekilde oynayabiliriz. Yani kısaca biz 2133-2400-2666 MHz hızında çalışan 8 GB kapasiteli bir bellek kullanacağız. İleride aynı özelliklere sahip aynı model bellekten bir tane daha alıp sistemimizi 16 GB'a yükseltebiliriz.
RAM Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar
- Mutlaka soğutucusu olsun. Kastettiğim Ramlarin dışında yer alan plastik yada metal kaplama. RAM'ler de ısınıyor unutmayın.
- CL değeri düşük olan daha hızlı tepkime süresine sahiptir. Günümüzde ki tüm DDR4 RAM'ler çok hızlı fakat yine bu bize artı olacaktır.
- Kapasite
- Frekans Değeri
- Son olarak alacağınız model piyasada sürekli bulunan bir model olsun. İleride yükseltme yapmak isterseniz aynı model ürünü seçeceksiniz.
Model | CL Değeri | Kapasite | Frekans Değeri | Fiyat |
Corsair Value Select | 16 | 8 GB | 2400 MHz | 515 TL |
Corsair Vegeance LPX | 14 | 8 GB | 2400 MHz | 545 TL |
Crucial Ballistix Sport LT | 16 | 8 GB | 2666 MHz | 505 TL |
Kingston HyperX Fury Siyah | 16 | 8 GB | 2666 MHz | 540 TL |
Yukarıda ki listede benim bulduğum en uygun fiyatlı bellekleri listeledim. Listede yer alan Crucial Ballistix Sport LT fiyat olarak ve 2666 MHz hızı ile sistemime en uygun RAM. Daha uygun fiyatlara farklı marka ve modellere de ulaşabilirsiniz. Ben kaba taslak bir araştırma yaptım.
5- Güç Kaynağı
Sıra geldi güç kaynağını seçmeye. Güç kaynağı PC toplayanlar için önem olarak biraz ikinci sırada kalsa da bana sorarsanız en önemli bileşenler arasında yer alıyor. Çünkü topladığımız sisteme güç sağlayacak. Dilerseniz güç kaynağı seçerken nelere dikkat etmelisiniz kısaca bir bakalım.
Öncelikle seçeceğimiz güç kaynağının enerji verimliliği sertifikası olması önemli. Yani bize 600 Watt güç beslemesi sağlayacağını vaat eden bir güç kaynağının bunu ne oranda bize sunduğunu gösteren sertifika. 80 ibaresi size sunacağı güç %80'den fazla anlamına geliyor. Bronze, Silver gibi terimler ise bu oranın teorikte daha fazla olduğunu söylüyor. Sertifikalar şu şekilde listeleniyor.
- 80+
- 80+ Bronze
- 80+ Silver
- 80+ Gold
- 80+ Platinum
- 80+ Titanium
Size tavsiyem minimum 80+ Bronze sertifikalı bir güç kaynağı seçmeniz. Verdiğimiz örnekte şuan bize 550 Watt yetse de ileride yapacağımız güncellemeler için minimum 600 Watt almanızda fayda var. Orta ve üst seviye sistem toplamak isteyen kullanıcılar minimum 650 Watt Bronze sertifikalı modellere yönelmeliler.
Güç kaynağı seçimi o kadar karmaşık olmayacak. Yukarıda yazdığımız özelliklerde arama yaptığımızda karşımıza 300 ile 350 TL aralığında bir çok ürün çıkıyor. Bu ürünlerden herhangi birini seçebilirsiniz. Pek bilinmedik markalardan uzak durmak şartı ile…
6- SSD/HDD Depolama
Depolama kısımında iki önemli unsur var. Birincisi kapasite ikincisi hız. Çok uzun açıklama yapmak istemiyorum ama kısaca size bir kaç model önerip açıklayacağım.
HDD kısımında 1 TB'lık bir model seçin mutlaka. En çok tercih ettiğim iki modeli tercih sırama göre yazacağım.
- Western Digital 1 TB 7200 RPM (Okuma için diskin dönüş hızı) 64 MB (Öne Bellek).
- Seagate Barracuda 1 TB 7200 RPM 64 MB
Her iki diski de gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Fiyatları yaklaşık 250 TL ortalamasında.
SSD kısımda ise eğer bütçenizi aşmıyorsanız 120 GB‘lık sadece işletim sisteminizi kurmak için bile olsa bir SSD tercih edin. Gerçekten aradaki farkı size hız olarak hissettirecek.
Benim tercih ettiğim modeller şu şekilde (Kendim 240 GB'lik modellerini kullanıyorum her iki markanın da).
- Corsair LE200 120 GB Okuma Hızı: 550 MB Yazma Hızı 500 MB
- Ezcool 120GB S400 Pro Okuma Hızı: 560 MB Yazma Hızı 530 MB
Her iki markanın bu ürünlerini ortalama 200 TL bir fiyata piyasadan bulabilirsiniz. Daha fazla kapasiteli SSD isteyen kullanıcılar ise yine Corsair LE 200 240 GB yada Samsung EVO 240 GB modellerini seçebilirsiniz. Eğer en üst seviye sistem toplamak istiyorsanız M2 SSD‘lere yönelmenizi öneriyorum.
7- Kasa
Kasa kişiye özel bir şey diye düşünüyorum. Mutlaka size kasa seçerken nelere dikkat etmelisiniz konusunda bahsedeceğim ama tercih sizin kişisel zevkinize kalmış diyebilirim.
Şimdi kısaca bilgisayar kasası seçerken nelere dikkat etmelisiniz ondan bahsedeyim…
Kasa Seçiminde Önemli Olan Konular
- Ön panel çıkışları. Ön panelde mutlaka USB portları ve kulaklığınız için ses ve mikrofon çıkışı olsun. Çevre birimlerini USB Disklerinizi bağlamanız o kadar kolaylaşır.
- Kaliteli malzemeden üretilmiş olsun. En ufak bir darbe de çizilmesin, devrilmesin, hasar almasın.
- Hava akışı önemli bu yüzden kasanın içi ferah olsun. Eğer harici işlemci soğutma sistemi kullanmak isterseniz geniş iç hacimli kasalar size avantaj sağlar.
- Anakartınızın boyutu ile uyumlu olsun. ATX boyutlarında ki kasalar genelde piyasa da çoğunlukta fakat ATX standartında ki bir anakartı Mini ATX bir kasa ya takamazsınız. Dikkat…
- Ekran kartı uzunluğu kasa içine denk geliyor mu dikkat edin. Sadece ekran kartınızın ölçülerine bakıp beğendiğiniz kasanın açıklamalarında yer alan ekran kartı desteğine göz atmanız yeterli.
Masaüstü oyun bilgisayarı toplama konusunda asıl görselliği bilgisayar kasası oluşturuyor. İsteyen ziyaretçilerimiz yukarıda yazdığım açıklamalara dikkat ederek kendine güzel bir kasa seçebilir.
Masaüstü Oyun Bilgisayarı Toplama Rehberi – Sonuç
Biliyorum gerçekten karmaşık bir durum bu. Ben anlatırken bile yoruldum. Fakat kendi bilgisayarını toplamak isteyen kullanıcılar yukarıda yazdığım tüm açıklamalara dikkat etmek zorunda. Eğer okuyup hala ben yapamayacağım diyeniniz varsa hazırladığımız aylık sistem tavsiyeleri bölümünden size uygun sistemi seçebilirsiniz. Diğer taraftan kendi bilgisayar kasasını toplama hissini yaşamak isteyenler bu zorluğa katlanmak zorunda.
Daha önce de dediğim gibi araştırın not alın. Bildiğiniz değer verdiğiniz teknoloji yazarlarının ve sitelerinin tavsiyelerine incelemelerine bakın. Belirlediğiniz ürünlerin fiyat araştırmasını da mutlaka yapın. Kampanyaları ve indirimleri takip edin. Sonunda en uygun fiyata istediğiniz ürünü bulacaksınız.
Eğer masaüstü oyun bilgisayarı toplama rehberi sonrasında yinede takıldığınız bir yer olursa lütfen yorumlar kısımından yada sosyal medyadan bize ulaşın. Hiçbir sorunuzu cevapsız bırakmayacağımızdan emin olabilirsiniz.