Solid State Disk'in kısaltması olarak bilinen SSD'ler, son yıllarda kullanıcıların artan veri depolama ihtiyacının yanı sıra hız ihtiyacına da çözüm bulmak için üretilmiştir. Daha iyi bir bilgisayara sahip olmak isteyenlerin vazgeçilmezi olan SSD, mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan sürücülerdir.
Geleneksel sabit diskler, verileri dönen diskler üzerinde depolarken, SSD'ler hareketli parçalara sahip değildir. Bunun en büyük avantajı, SDD'lerin daha uzun ömürlü olmasıdır. SSD'ler erişim süresi ve gecikme süreleri bakımından da HDD'lere göre 150 kata kadar daha hızlı olabilmelerine karşılık kapasiteleri sınırlıdır. Ancak SDD'ler bozulduğunda verileri kurtarmak HDD'lerden daha zordur. SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştığında kullanılamaz hale gelirler.
SSD ÇEŞİTLERİ
Piyasa da pek çok SSD çeşidi olmasına rağmen, SSD'lerin temel olarak 3 ana başlık altında incelenirler.
SLC Diskler (Single Level Cell)
SLC diskler her hücrede sadece 1 bit veri saklarlar ve bu nedenle diğer SSD türlerine göre kullanıcılara daha az kapasite sunar. Daha az kapasite sunmasına karşılık her sektör bir kere yazıldıktan sonra, silinip başka bir veri yazılana kadar sadece okuduğundan daha yüksek performans sağlar.
MLC Diskler (Multi Level Cell)
MLC diskler her hücrede 2bit ve daha fazlasını saklayabilirler ve bu nedenle SLC disklere göre daha fazla kapasiteye sahiptirler. MLC diskler, SLC disklere göre daha fazla kapasite sunmalarına rağmen performans olarak SLC diskler kadar iyi değillerdir.
TLC Diskler (Triple Level Cell)
MLC disklerin katmanlı yapısına sahip olan TLC diskler, her hücrede 2 bit ve daha fazla veri saklayabilirler. Performans olarak hem SLC disklerden hem de MLC disklerden geride kalan TLC diskler, kapasite olarak iki diskten de daha fazla alan sunar.
SSD ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER: SATIN ALMA REHBERİ
-
Ana Kartın Özellikleri
Serial Ata'nın kısaltılmış hali olan SATA, bilgisayarlardaki, bazı sunuculardaki ve ağa bağlı depolama arabirimlerinin gelişmiş halidir. bilgisayarınızda SSD kullanabilmek için ana kartınızın mutlaka SATA destekli olması gerekmektedir. Ayrıca ana kartın SATA tipi, SSD'nin hızını da doğrudan etkilemektedir. SSD seçimini yapmadan önce, ana kartınızın SATA'yı destekleyip desteklemediğini ve destekliyorsa hangi SATA tipini kullandığı bilmek oldukça önemlidir. Çünkü ana kartınız SATA II'yi destekliyorsa SATA III destekli SSD'den ancak SATA II verimi alabileceği unutulmamalıdır.
-
Kapasite
SSD seçimi yapılırken kullanıcının kullanım amacının belirlenmesi oldukça önemlidir. SSD'ye kullanacağınız programların hangilerini ve bilgisayar sistemini kurup kurmayacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Bunlara karar verdikten sonra alacağınız SSD'nin kapasitesinin, sisteminizi ve programları kurabileceğiniz boyutta olduğundan emin olmalısınız.
-
Okuma-Yazma Hızı
SSD'lerin performansın belirleyen en önemli faktörlerden birisi okuma-yazma hızıdır. MB/Sn cinsinden ifade edilen okuma ve yazma hızı, genellikle 300 mb/sn ile 500 mb/sn aralığında değişmektedir. SSD'lerin alınmasının temel amacı bilgisayarları hızlandırmak olduğu düşünüldüğünde okuma-yazma hızının yüksek olması gerekmektedir. En iyi ramleri de merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
EN İYİ SSD İNCELEMELERİ VE TAVSİYELERİ
-
Toshiba Q300 480GB 550MB-520MB/S Sata3 2.5″ SSD en İyi ssd

Toshiba Q300, flash hücresi başına 3 bit teknolojisi ve Toshiba kontrolör teknolojisi ile kullanıcılarına yüksek hızlı sistem açılışı ve hızlı sistem erişimi sunuyor. 550 mb/sn'ye kadar okuma hızı, 520 mb/sn'ye kadar yazma hızı ve Uyarlanabilir Boyutlu SLC Yazma Önbelleği teknolojisi sayesinde sisteminizi hızlandırır. Yeni bir verinin saklanması gerektiğinde hızlı işlemler için gereksiz verileri siler. Kırpmayı Sıfırlama Desteği ile yazma hızını yüksek tutar. 480 GB kapasitesi sayesinde sisteminizi kurabilir, önemli verilerinizi kapasite sorunu yaşamadan programlarınızı ve önemli verilerinizi saklayabilirsiniz. 100 x 69.85 x 7 (mm) boyutu ve 60 g ağırlığında olan Toshiba Q300, ince dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar için uygundur.
-
WD 500GB Sata 3 Blue 2.5″ SSD En İyi İkinci SSD

Bilgisayarından yüksek performans beklentisi olan kullanıcılar için üretilmiş olan WD Blue, 545MB/s'ye kadar okuma hızı ve 525MB/s'ye kadar yazma hızı ile daha kısa yükleme süresi sağlar. Verilerinizin güvenliği için 400TBW'ye kadar dayanıklılık hızı ve 1,75 milyona kadar ortalama hata süresi sunar. 2.5” boyutu ile daha küçük ve daha ince bilgisayarlar için bile uygundur. Sunduğu 500 GB kapasite ile sisteminiz, programlarınız, fotoğraflarınız, videolarınız ve önemli olan diğer tüm verileriniz için fazlaca alan sağlar. WD SSD Kontrol Paneli ile SSD diskinizin durumunu istediğiniz her an kontrol edebilme şansına sahipsiniz.
-
samsung 860 evo 250GB 560MB-520MB/S Sata3 2.5″ SSD En İyi Özellikli SSD

V-NAND ve güçlü algoritma tabanlı denetleyicileri kullanan Samsun 860 Evo, ana akım bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmıştır. 860 EVO, TurboWrite teknolojisiyle 520 MB/sn'ye kadar yazma hızları ve 550 MB/saniye'ye kadar okuma hızlarıyla çalışır. Arabellek boyutu daha hızlı dosya aktarımı için 78 GB'tır. Terabayt Yazımı, önceki EVO modellerine göre 8 kata kadar yükseltilmiştir, böylelikle 4K videoları ve 3D verileri güvenli olarak saklar ve işler. 100 x 69,85 x 6,8 (mm) boyutunda ve 50 g ağırlığındaki Samsung 860 EVO, 5 yıl sınırlı ve ya 150 TBW sınırlı garanti sunmaktadır.
-
Sandisk SSD Plus 240GB 530MB-440MB/S Sata 3 2.5″ SSD En İyi Bütçe Dostu SSD

Geleneksel sabit disklere göre 20 kat daha hızlı olan Sandisk Plus, 530 mb/sn'ye varan okuma hızı ve 440 mb/sn'ye varan yazma hızı sunmaktadır. Tipik iş yük yükleri için üretilmiş olan Sandisk Plus ile seri yazma performansını arttırarak web tarama, e-posta, basit oyunlar oynama, ofis programları, sesli ve görüntülü eğlence gibi iş yükleri için idealdir. Daha hızlı açılma, kapanma ve tepki süresinin yanı sıra uzun pil ömrü sunuyor. 1500G'ye varan darbeye, 70 ˚C'ye varan ısıya ve titreşime dayanıklıdır. 69,85 x 100,5 x 7,0 (mm) boyutundaki disk, az ısınma ve sessizlik özelliği ile dikkat çekmektedir. Sandisk SSD Dashboard ile kullanıcıların Windows işletim sistemlerinde SSD'den yüksek performans elde etmelerini sağlar ve güncellemeleri içerir.
-
Kingston A400 SSDNow 120GB 500MB-320MB/S Sata3 2.5″ SSD En İyi Piyasa Altında Fiyata Sahip SSD

Kingston A400, sunduğu 500 mb/sn'ye varan okuma ve 450 mb/sn'ye varan yazma hızıyla geleneksel sabit disklere göre 10 kata kadar daha hızlıdır. 7mm form faktörü ile masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla çalışabilen disk, sunucu ortamlarına uygun değildir. Sabit disklere göre daha az ısınır ve daha dayanıklıdır. Sunduğu 120 GB kapasite ile pek çok uygulamanız, videolarınız, fotoğraflarınız ve önemli verileriniz için yeterli alan sağlar.
SONUÇ
Bilgisayarlarından daha fazla hız ve performans bekleyenlerin ihtiyaçlarına cevap vermek için tasarlanmış olan SSD'ler, piyasada oldukça fazla çeşitte bulunmaktadır. Bu kadar fazla çeşit arasından sizin için doğru SSD'yi seçebilmek için öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve bilgisayarınızın özelliklerini bilmelisiniz. En iyi SSD seçimini yapabilmek için fiyat/performans karşılaştırması yapılması da önemlidir. Ayrıca kullanıcı yorumlarına göz atarak alacağınız SSD hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.